Everzwijnkop opgehangen aan moskee in Gent

Print
Everzwijnkop opgehangen aan moskee in Gent

Everzwijnkop opgehangen aan moskee in Gent

Onbekenden hebben vorige week in de nacht van donderdag op vrijdag een everzwijnkop met het opschrift 'Fuck the Islam' opgehangen aan de poort van de Tevhid Moskee aan de Francisco Ferrerlaan in Gent. De Gentse moskeevoorzitters veroordelen woensdag de "stilgehouden daad van provocatie voor één van de grootste Gentse moskeeën".

Varkens worden in de islam als onrein gezien. De everzwijnkop werd vorige week in de nacht voor het wekelijkse vrijdaggebed opgehangen aan de toegangspoort. "We hebben het voorval bewust stilgehouden tot vandaag (woensdag) om de rust te bewaren. Moesten de mensen dat toen gehoord hebben, zeker de jongeren, dan zouden die zich wel eens anders gedragen hebben. Maar we willen duidelijk oproepen dat we ons niet laten meeslepen door dergelijke provocaties. We leven in een multiculturele samenleving en dergelijk daden kunnen ons samenleven niet beschadigen", zegt Lutfi Dunlupinar, voorzitter van de Tevhid Moskee, de oudste en één van de grootste Gentse moskeeën. "We aanvaarden dat soort handelingen niet, van wie die ook moge komen, en aan welk geloof die ook gericht zijn."

De voorzitter van de Tevhid-moskee betreurt dat Vlaams Belangkopstuk Filip Dewinter recent nog zijn gebedshuis in verband bracht met extremisme. "Wij zijn een door de Belgische staat erkende moskee en zijn altijd goede burgers geweest", zegt hij.

Het is de eerste keer dat er een everzwijnkop gedumpt werd voor de poort van een Gentse moskee, volgens Dunlupinar gebeurde dat wel al in andere steden. De voorzitter diende een klacht in bij de politie.

Belga

Beeld Google Street View