Muyters stelt zich vragen rond nieuw Brussels stadion

Print
Muyters stelt zich vragen rond nieuw Brussels stadion

Muyters stelt zich vragen rond nieuw Brussels stadion

Vlaams minister van Ruimtelijke Ordening en Sport Philippe Muyters vraagt de Brusselse regering om meer duidelijkheid te scheppen over haar plannen voor de inplanting van een voetbalstadion op de Heizel.

De Brusselse regering wil een nieuw nationaal voetbalstadion op parking C van de Heizel. Parking C is eigendom van Brussel, maar ligt op het grondgebied van Grimbergen. Het huidige Koning Boudewijnstadion zal worden afgebroken als de plannen gerealiseerd worden.

Muyters bekijkt dossier

Vlaams minister Muyters werd woensdag in het Vlaams Parlement gevraagd wat hij van de Brusselse plannen vindt. De N-VA-minister zei dat hij het dossier niet meteen wil afschieten. "Maar ik heb wel meer nodig dan een inplantingsplaats om te kunnen zeggen of een projectvoorstel goed of niet goed is".

Muyters heeft bijvoorbeeld nog een hele stapel vragen voor de Brusselse regering. In welke juridische constructie zal men dat stadion bouwen? Wat met de milieu- en de mobiliteitseffecten? "Zullen er in de hallen van de Heizel bijvoorbeeld gelijktijdig activiteiten mogen plaatsvinden? Zo ja, wie zal dan instaan voor de veiligheid?", aldus Muyters.

Tegenstrijdigheid

De N-VA-minister wijst ook op een tegenstrijdigheid. Zo heeft de Brusselse regering het Vlaamse Gewestelijk Ruimtelijk Uitvoeringsplan (GRUP) voor het Vlaams Stedelijk Gebied rond Brussel aangevochten. "Gaan ze dan nu een dossier indienen in een GRUP waarvan het de vernietiging vraagt?".

Volgens Vlaams Belang is in dat GRUP trouwens maar 5 hectare voorzien voor recreatieactiviteiten en zal er voor het stadioncomplex minstens 15 ha nodig zijn.

Multifunctioneel

Muyters vraagt zich ook af in hoeverre het stadion multifunctioneel zal zijn. "We gaan toch geen mastodont neerpoten om die maar vijfmaal per jaar te gebruiken. Ik wil dan ook weten wat men van plan is om daar te doen. En hoe plaatst men daar andere evenementen zoals de Memorial Van Damme?".

Belga
Archieffoto