Cafeïneverslaving officieel erkend als mentale stoornis

Print
Cafeïneverslaving officieel erkend als mentale stoornis

Cafeïneverslaving officieel erkend als mentale stoornis

Uit een lijst voor Amerikaanse psychiaters blijkt dat een overdosis aan cafeïne leidt tot een mentale stoornis. De drug wordt vergeleken met onder andere cannabis en alcohol. Dat meldt de Amerikaanse Psychiatrische Associatie.

Rusteloosheid, zenuwachtigheid, een rood gelaat, verontruste darmen, spierspasmen, warrig taalgebruik, slapeloosheid en snelle en onregelmatige hartslag zijn slechts enkele symptomen die een overdosis aan cafeïne met zich meebrengt. Dat stond al te lezen in het vorige rapport van de Associatie.

De ontwenningsverschijnselen zijn daarentegen wel nieuw. Uit onderzoek blijkt dat een cafeïneverslaafde vaak last heeft van hoofdpijn, vermoeidheid, concentratiestoornissen en een slecht humeur als hij zijn dosis niet tijdig inneemt. Daardoor is het lichaam afhankelijk van de stof en kunnen mensen er dus verslaafd aan raken.

Medewerker aan het onderzoek Alan Budney vindt dat er dan ook actie ondernomen moet worden. "Cafeïne is aanvaard in de maatschappij. Er zijn genoeg redenen waarom je dit type van verslaving ernstig moet behandelen, ook al is dit een van de meest controversiële 'aandoeningen' die we al behandeld hebben." Door de massale inname van koffie wordt de cafeïneverslaving meteen tot meest wijdverspreide drug gekatapulteerd. Andere drugs die onder dezelfde categorie vallen zijn alcohol, nicotine, cannabis en hallucinogenen.

Foto Photo News

Nick Lodewyckx