Groen voor alle fietsers tegelijk?

Print
Groen voor alle fietsers tegelijk?

Groen voor alle fietsers tegelijk?

Staatssecretaris voor Mobiliteit Wathelet gaat aan het Belgisch Instituut voor Verkeersveiligheid (BIVV) vragen of het systeem van alle fietsers tegelijk groen in België toepasbaar is. Dat blijkt uit een vraag van CD&V-mobiliteitsexpert Jef Van den Bergh. Bij het systeem krijgen fietsers uit alle richtingen groen, terwijl de auto's op hetzelfde moment allemaal rood krijgen.

"De voordelen van dit systeem zijn dat fietsers in één keer linksaf kunnen slaan en dat er geen harde conflicten zijn tussen fietsers en auto's - bijvoorbeeld als de auto rechtsaf slaat. De wachttijd voor fietsers is ook korter", zegt Jef Van den Bergh.

In Nederland wordt het systeem al succesvol toegepast. Volgens staatssecretaris Wathelet zijn de Belgische kruispunten verschillend van die in Nederland, onder andere door de ruimtelijke ordening en de opbouw ervan. Daarom vraagt hij het BIVV de mogelijke gevolgen te onderzoeken van alle fietsers tegelijk groen.

Als het systeem er komt, zal het verkeersreglement aangepast moeten worden. Nu mag er enkel groen komen als de lichten in de dwarsrichting op rood staan.

DCA

Archiefbeeld SVdE