Zes landen krijgen meer tijd om begrotingstekort terug te dringen

Print
Zes landen krijgen meer tijd om begrotingstekort terug te dringen

Zes landen krijgen meer tijd om begrotingstekort terug te dringen

Zes Europese lidstaten zouden meer tijd moeten krijgen om hun begrotingstekort onder de drie procent van het bbp terug te dringen. Dat zegt de Europese Commissie woensdag. Het gaat om Frankrijk, Spanje, Nederland, Polen, Portugal en Slovenië.

De Commissie heeft zich op haar college woensdagmiddag behoorlijk welwillend opgesteld. Dat Parijs en Madrid, twee van de grootste economieën van de eurozone, meer ruimte zouden krijgen, lag in de lijn der verwachtingen. Ze krijgen twee jaar uitstel. Voor Nederland wordt er één jaar uitstel voorgesteld.

Vijf andere landen die de voorbije jaren in een zogenaamde buitensporigtekortprocedure zaten, deden hun huiswerk en bouwden hun tekort af volgens het vooraf uitgestippelde tijdspad. Van de Commissie mag de proceduren tege Italië, Hongarije, Letland, Litouwen en Roemenië daarom afgesloten worden.

België krijgt een blaam. Als enige van de 27 lidstaten heeft het volgens de Commissie "geen effectief gevolg" aan de aanbevelingen om het begrotingstekort terug te dringen. Ze vraagt geen boete voor België, maar wil dat de nodige maatregelen genomen worden om uiterlijk dit jaar onder de drieprocentdrempel te duiken. Om de drie maanden moet de regering bij de Commissie verslag uitbrengen over de vooruitgang die ze boekt om daar gevolg aan te geven.

Foto Photo News

Belga