Nieuw actieplan autosector moet jongeren naar technische opleidingen leiden

Print
Nieuw actieplan autosector moet jongeren naar technische opleidingen leiden

Nieuw actieplan autosector moet jongeren naar technische opleidingen leiden

"Job on Wheels", dat is de naam van het nieuwe actieplan dat jongeren opnieuw warm moet maken voor technische opleidingen voor de automobielsector.

Het initiatief van sectororganisatie Febiac moet de technische opleidingen herwaarderen, onder meer door het ter beschikking stellen van nieuw didactisch materiaal. De auto-, motor- en truckfederatie stelde het ondersteuningsplan voor het onderwijs woensdag voor.

Gebrek aan technici

Ook in België is er een gebrek aan monteurs, auto-elektriciens en andere carrosseriebouwers, en dat vooral voor de concessiehouders. Technische studies trekken minder jongeren aan en kampen met een imagoprobleem.

Uit een studie van consultant Roland Berger van 2012 blijkt dat het aantal gediplomeerden in technische studies voor de autosector tussen 2005 en 2010 met 17 procent gezakt is. Na vijf jaar werkt nog slechts één op de acht van die gediplomeerden in de sector. Tal van garages vinden geen werknemers meer: vorig jaar bleven bijna 500 banen openstaan.

Job on Wheels

Samen met onder meer Federauto, dat de autohandel en -reparatie vertegenwoordigt, en Educam, het kennis- en opleidingscentrum voor de autosector, komt Febiac nu met "Job on Wheels". Op nationaal niveau worden nieuwe cursussen en didactisch materiaal ter beschikking gesteld aan de scholen. Vijftig scholen over heel het land krijgen volgend jaar toegang tot deze paketten.

In Vlaanderen wordt de bestaande samenwerking met de Regionale Technologische Centra rond "Diagnose Car" verder uitgewerkt. Via dat project stellen constructeurs voertuigen en diagnosetools ter beschikking aan de scholen. "Diagnose Car" wordt volgend schooljaar uitgebreid naar 45 scholen in alle Vlaamse provincies.

Jobplatform

In samenwerking met Jobat werd een jobplatform gecreëerd op Febiac.be. Ten slotte wordt ook de doelgerichte communicatie verstevigd, bijvoorbeeld met een nieuwe website voor het onderwijs die er zit aan te komen.

Belga
Archieffoto