Hoe krijgt u een eredoctoraat?

Print
Hoe krijgt u een eredoctoraat?

Hoe krijgt u een eredoctoraat?

Samen met vier andere noemenswaardige vrouwen heeft voormalig tennisster Kim Clijsters gisteren een eredoctoraat ontvangen van de Vrije Universiteit Brussel. Dat kreeg ze vanwege haar sportieve verdiensten en positieve ingesteldheid. Maar wat moet er gepresteerd worden voor die eer wordt toegekend?

Een eredoctoraat wordt enkel uitgereikt aan personen die een uitzonderlijke prestatie hebben geleverd in de wetenschap, maar eveneens aan personen die op maatschappelijk of politiek vlak hun diensten bewezen. Verder moet de geëerde niet op een universiteit gezeten hebben, zoals Clijsters gisteren bewees.

Naast de sportdiva kregen ook voorzitter van de Europese Raad Herman Van Rompuy, socialist Karel Van Miert en wielerlegende Eddy Merckx een eredoctoraat toegekend. Ook kroonprins Filip mag sinds 2002 de woorden doctoratus honoris causa voor zijn naam zetten, maar dat leidde tot veel protest. De prins werd door de KU Leuven in de bloemetjes gezet omdat hij bijzondere aandacht besteedde aan het onderwijs. De universiteitsmedewerkers vonden dat echter een regelrechte aanslag op hun beroepseer.

Alle mensen kunnen dus een eredoctoraat krijgen. Vooral na het schrijven van een boek, studie of analyse vergroot die kans aanzienlijk.

Foto Photo News

Nick Lodewyckx