Milquet belooft centrale databank voor schijnhuwelijken binnen twee maanden

Print
Milquet belooft centrale databank voor schijnhuwelijken binnen twee maanden

Milquet belooft centrale databank voor schijnhuwelijken binnen twee maanden

"De centrale databank van schijnhuwelijken is binnenkort klaar. Het Koninklijk Besluit dat registratie van schijnhuwelijken in het rijksregister mogelijk maakt is binnen twee maanden klaar". Dat zei minister van Binnenlandse Zaken Joëlle Milquet (cdH) in de Kamer aan Nahimi Lanjri (CD&V).

Het parlement voerde enkele maanden terug de strijd tegen de schijnhuwelijken gevoelig op. De celstraffen voor een schijnhuwelijk werden vertwaalfvoudigd, de strafrechter zou zelf een schijnhuwelijk kunnen ontbinden en schijnsamenwoonsten worden op dezelfde manier aangepakt als schijnhuwelijken.

Maar hoe weet men of een koppel in een gemeente een schijnhuwelijk heeft willen sluiten? Daarvoor was een centrale databank aangekondigd. Vooral het Antwerpse Kamerlid Nahima Lanjri was hiervan een groot pleitbezorger. Het ontwerp om die databank mogelijk te maken was al klaargemaakt in 2011 door toenmalig staatssecretaris voor Migratie Melchior Wathelet (cdH). Het kwam er nooit van. De huidige regering wil die centrale databank ook niet meer oprichten omdat er geen geld voor is en omdat het eenvoudiger is om een reeds bestaande databank aan te passen dan een nieuwe op te richten.

De regering wil die databank immers creëren binnen het bestaande rijksregister. Milquet antwoordde aan Lanjri dat het Koninklijk Besluit om die databank mogelijk te maken "binnen twee maanden klaar is". Ook de pogingen tot schijnhuwelijken zouden er in staan. Lanjri is tevreden: "De ambtenaren van de burgerlijke stand kunnen dan via het rijksregister weten dat een koppel dat hij hen een huwelijk wil afsluiten al in een andere gemeente geweigerd was voor een schijnhuwelijk".

Lees ook: Kamer verstrengt wet op schijnhuwelijken

JDW

Foto PN