N-VA wil ontwikkelingshulp aan Marokko koppelen aan terugname van veroordeelde criminelen

Print
N-VA wil ontwikkelingshulp aan Marokko koppelen aan terugname van veroordeelde criminelen

N-VA wil ontwikkelingshulp aan Marokko koppelen aan terugname van veroordeelde criminelen

"Zet desnoods de ontwikkelingshulp aan Marokko stop, als dat land criminele Marokkanen die hier in de gevangenis zitten niet wil overnemen". Dat vond Senator Karl Vanlouwe (N-VA, foto) na het antwoord dat zopas hij van minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open Vld) kreeg.

"We hebben sinds 1997 een verdrag met Marokko. Dat is aangevuld met een protocol in 2005. Dat bepaalt dat Marokkanen die in België veroordeeld zijn tot een gevangenisstraf, die straf in Marokko kunnen gaan uitzitten en andersom. Tot op heden zijn, sinds 2005, nog maar vijf Marokkanen naar Marokko gestuurd om daar hun celstraf uit te zitten", aldus Vanlouwe die Turtelboom om nieuwe gegevens vroeg.

56 nieuwe dossiers

Turtelboom zegde dat begin januari 2013 1.329 Marokkanen in de Belgische gevangenissen zaten. Een aantal zat in voorlopige hechtenis, een andere groep heeft ook de Belgische nationaliteit. Deze twee groepen kunnen niet worden teruggestuurd. Alleen veroordeelde Marokkanen, die alleen Marokkaan zijn, kunnen worden teruggestuurd. "Momenteel zijn 56 dossiers aan Marokko overgemaakt voor behandeling. Er was nog maar pas overleg met Marokko om de overbrenging te bespoedigen. Dat ging vooral over de controle: hebben de veroordeelde gevangenen wel echt de Marokkaanse nationaliteit?", zo zei Turtelboom.

"Er zijn er dus nog altijd maar vijf teruggestuurd sinds het protocol. Marokko heeft het terugnameverdrag en dat protocol wel ondertekend en we geven aan dat land ontwikkelingshulp. We moeten via de ontwikkelingshulp de druk drastisch opvoeren om het terugnameverdrag uit te voeren", zo repliceerde Vanlouwe.

Omgekeerd zitten momenteel 51 Belgen in een Marokkaanse cel. 43 van hen zijn ook Marokkaan, zij zullen dus zeker daar moeten blijven zitten.

Eerder pleitte Kamerlid Theo Francken (N-VA) ook al voor de koppeling van ontwikkelingshulp aan de terugname van van criminelen en illegalen. Maar de N-VA blijft hierover intern verdeeld.

JDW