Eindexamen Frans voor 16.700 scholieren uitgelekt in Nederland

Print
Eindexamen Frans voor 16.700 scholieren uitgelekt in Nederland

Eindexamen Frans voor 16.700 scholieren uitgelekt in Nederland

In Nederland is ophef ontstaan over het uitlekken van het eindexamen Frans voor 16.700 leerlingen van het vwo (voorbereidend wetenschappelijk onderwijs, vergelijkbaar met ons ASO nvdr.) Dat examen is woensdagmiddag gepland. Dinsdagavond bleek dat het examen via internet te downloaden was. Het examen werd uitgesteld naar donderdag. Zo melden Nederlandse media.

De opgaven van het examen doken dinsdag rond 20.30 uur op: GeenStijl publiceerde de link naar het document online. Later op de avond werd duidelijk dat het examen authentiek is. Wie de documenten op het internet heeft gezet, is onduidelijk. Ook is nog niet duidelijk of de instanties weten wie er achter zit en of deze persoon op een of andere manier sancties kan verwachten.

Het LAKS stelde dinsdagavond de eindexamenklachtenlijn open voor verontruste scholieren. Direct nadat bekend was geworden dat het LAKS bereikbaar was voor vragen, raakte de lijn overbelast.

Het vwo-eindexamen Frans is niet het eerste geval van examenopgaven die vroegtijdig openbaar zijn gemaakt. In 2008, 2011 en ook dit jaar werden al soortgelijke missers gemeld, maar tot op heden ging het nooit om volledige examens.

Belga
Archieffoto