Dieven stelen voor tienduizenden euro's aan strips en prenttekeningen

Print
Dieven stelen voor tienduizenden euro's aan strips en prenttekeningen

Dieven stelen voor tienduizenden euro's aan strips en prenttekeningen

Onbekenden hebben voor tienduizenden euro’s strips en tekeningen buitgemaakt in Haacht. “Het was mijn levenswerk. Ik ben er kapot van”, zegt slachtoffer Michel Claeys.

De dieven sloegen in de loop van maandag hun slag in de Sint-Adriaanstraat in Haacht. Ze gingen er vandoor met unieke strips en originele prenttekeningen van de stripauteurs Willy Vandersteen en Jef Nys.

Eerste druk

De daders moeten volgens Claeys heel goed geweten hebben wat ze zochten. “Het gaat om meer dan vierhonderd originele strips, meestal eerste drukken, van Jommeke, Suske en Wiske, De Rode Ridder, Nero en Piet Pienter en Bert Bibber, die nog dateren uit de jaren veertig, vijftig en zestig.” Alsof dat nog niet genoeg was, gingen de daders er ook nog vandoor met originele prenttekeningen en covers van de hand van de stripgrootmeesters Willy Vandersteen en Jef Nys. De schade loopt in de tienduizenden euro’s.

“Het was mijn levenswerk en dat is nu verdwenen. Ik ben er kapot van”, zegt Claeys. Of de daders op bestelling werkten, is niet duidelijk. “Maar ik heb toch al een inventaris gestuurd naar enkele veilinghuizen en bevriende verzamelaars. Sommige van die stukken zijn zo uniek dat wanneer ze opduiken, ze de aandacht moeten trekken. Andere verzamelaars wil ik er attent op maken dat een dergelijke roof, hoe surrealistisch ook, nooit uit te sluiten valt.”

Chris De Bruyn

Foto: GVA