Zowat 1,2 miljard mensen leven zonder elektriciteit

Print
Zowat 1,2 miljard mensen leven zonder elektriciteit

Zowat 1,2 miljard mensen leven zonder elektriciteit

Zowat 1,2 miljard mensen wereldwijd leven zonder elektriciteit. Dat staat in een rapport van de Wereldbank en het Internationaal Energieagentschap dat dinsdag is gepubliceerd. De beide instanties wijzen er ook op dat het aandeel hernieuwbare energie in het mondiale verbruik in 20 jaar slechts licht is toegenomen.

"Er is sinds 1990 geringe vooruitgang bereikt op vlak van toegang tot elektriciteit (...), de toename van het aandeel van de hernieuwbare energie en inzake de verbetering van energie-efficiëntie", stipt de Wereldbank aan.

Tussen 1990 en 2010 daalde het percentage mensen dat het zonder stroom moet stellen wel van 24 procent naar 17 procent, maar de verbetering blijft ontoereikend, onder meer in India.

Tijdens die periode kregen 1,7 miljard mensen voor het eerst toegang tot elektriciteit, of nauwelijks iets meer dan de groei van de wereldbevolking (+1,6 miljard) in die twintig jaar, aldus het rapport. "Het ritme van de vooruitgang moet verdubbelen om het objectief van 100 procent tegen 2030 te bereiken", benadrukt de Wereldbank.

Hernieuwbare energie

De andere doelstelling die de Verenigde Naties in 2011 stelde - het verdubbelen van hernieuwbare energie (wind, zon, enz.) tegen 2030 lijkt ook erg ambitieus. In 2010 bedroeg dit aandeel 18 procent, tegenover 16,6 procent twintig jaar geleden, aldus het rapport.

De twintig landen die 80 procent van de mondiale energie verbruiken - onder andere de Verenigde Staten en China die onder hun twee 40 procent verbruiken - moeten "de weg tonen" en "richtinggevende maatregelen" nemen om het aandeel van de hernieuwbare energie op 36 procent te brengen in 2030, pleit de Wereldbank.

Belga
Archieffoto