Foorkramers Sinksenfoor: "Klagers houden beter oogje open 's nachts"

Print
Foorkramers Sinksenfoor: "Klagers houden beter oogje open 's nachts"

Foorkramers Sinksenfoor: Klagers houden beter oogje open 's nachts

De teleurstelling bij de foorkramers over de beslissing van de gemeenteraad over het Sinksenfoorakkoord is groot. Een overleg met schepenen Ludo Van Campenhout en Rob Van de Velde gaf hen weinig hoop. “De druk om actie te voeren groeit”, klinkt het.

De vertegenwoordigers van de foorkramers van de Sinksenfoor zaten maandag samen met schepen van Foren Ludo Van Campenhout (N-VA) en schepen van Stadsontwikkeling Rob Van de Velde (N-VA). Na drie kwartier was het overleg al afgelopen. “We hoopten op de vergadering meer duidelijkheid te krijgen over de toekomst van de Sinksenfoor”, zegt Denis Delforge, woordvoerder van de Verdediging der Belgische Foorreizigers. “Maar de schepenen konden die nog niet geven. Het had weinig zin om te blijven zitten. Volgende week zien we de schepenen opnieuw.”

'Klagers houden beter oogje open 's nachts'

Het staat vast dat de foorkramers naar de gouverneur van de provincie Antwerpen stappen om de gemeenteraadsbeslissing ongedaan te maken. Delforge geeft toe dat de druk groeit om ook andere acties te ondernemen. “We zullen nooit aanvaarden dat onder druk van zes mensen is beslist dat er nooit meer een Sinksenfoor komt op de Gedempte Zuiderdokken”, zegt Delforge. “De kans neemt toe dat we acties gaan organiseren. De eerste mensen die kennis zullen maken met onze acties, zijn de zes klagers. Ik wil daar nog niet veel over zeggen, maar ze kunnen beter een oogje open houden ’s nachts. Zij horen nog van ons.” Delforge sluit ook het hermetisch afsluiten van Antwerpen niet uit.

De foorkramers zijn vooral blij over de steun die ze krijgen van de Antwerpenaars en de bezoekers. Delforge wil de hoop dat de beslissing van de gemeenteraad nog kan worden teruggedraaid dan ook niet volledig opgeven. “We leven nu eenmaal in een democratie”, zegt Delforge.

Zekerheid

Van de Velde begrijpt dat de foorkramers snel duidelijkheid willen. “Wij willen allemaal hetzelfde: één miljoen tevreden bezoekers”, zegt Van de Velde. “Ik wil nu samen met de foorkramers zoeken naar een structurele oplossing. Ik zal hen de mogelijke alternatieve locaties voorstellen en hen ook laten zien wat de implicaties zijn bij elk van die keuzes. Uiteindelijk moet de nieuwe locatie zekerheid bieden voor de volgende twintig jaar.”

SVW

Foto: JVDP
De klagers aan tafel met schepen van foren Ludo Van Campenhout (links)