Paul De Leeuw schoffeert Britten met grap over aanslag

Print
Paul De Leeuw schoffeert Britten met grap over aanslag

Paul De Leeuw schoffeert Britten met grap over aanslag

Paul de Leeuw (51) leek zijn wilde haren kwijt te zijn, maar schopt plots weer week na week rel. Een grap over de aanslag van vorige woensdag in de omgeving van Londen, waarbij een militair werd gedood, haalt nu zelfs de Britse pers.

Het was deze keer niet De Leeuw zelf die voor ophef zorgde. In zijn Nederlandse show Langs de Leeuw (Ned. 1) zit een rubriek met vier cabaretiers. Die deden een Songfestivalpersiflage. Toen de zogezegde presentator aan de tafel van Groot-Brittannië zei dat de deelnemers moesten wuiven, bleken dat twee donkere mannen te zijn die zwaaiden met bebloede messen. Het ging om hetzelfde soort hakmessen waarmee enkele dagen eerder de aanslag in Woolwich gebeurde op militair Lee Rigby.

'Zieke tv-host'

De Leeuw kon er best om lachen, en aanvankelijk leek de mop voorbij te waaien. Maar gisteren had de Britse pers er lucht van gekregen. “Zieke Nederlandse tv-host lacht met moord”, kopte The Sun. Ook The Daily Mail was verontwaardigd. “Heeft De Leeuw dan geen schaamte?”, klonk het.

De VARA, de omroep die Langs de Leeuw uitzendt, kreeg veel boze reacties. “De quiz is een zelfstandig item in Langs de Leeuw. Ik ken daar op voorhand de inhoud niet van. Schiet dus niet op de pianist”, zegt Paul de Leeuw. Maar daar namen velen geen genoegen mee. De Leeuw beseft dat ook. “Uiteindelijk draag ik de verantwoording voor de show. Het spijt me ten zeerste.”

Ook cabaretiers Joep Van Deudekom, Niels van der Laan, Rob Urgert en Jeroen Moe excuseerden zich. “Iedereen verwerkt gevoelens die tragedies oproepen op zijn manier. Cabaretiers gaan lastige emoties te lijf via grappen. Vaak werkt dat goed. Maar soms werkt het minder goed.”

Vtm blijft alle vertrouwen in De Leeuw houden. Vanavond is de laatste aflevering van Manneke Paul op tv, met voor het eerst een duo-interview met Bart Kaëll en Luc Appermont. Na de zomer keert Paul de Leeuw terug op vtm.

Tom Vets

Foto's: VARA

De rechtse Nederlandse politicus Geert Wilders (VVD) liet op Twitter alvast duidelijk weten wat hij van de 'grap' vondt: