Namaakagent en valse politiewagen verhogen veiligheid op de weg

Print
Namaakagent en valse politiewagen verhogen veiligheid op de weg

Namaakagent en valse politiewagen verhogen veiligheid op de weg

Nog voor de zomer start langs Belgische wegen een aantal proefopstellingen met politiedummies. Levensgrote metalen panelen met afbeeldingen van politiemensen of -voertuigen moeten voor veiliger verkeer zorgen.

Tot donderdag loopt in de Hallen van Kortrijk de jaarlijkse vakbeurs voor veiligheidsdiensten, Infopol. Daar worden in primeur politiemensen en -voertuigen in aluminium voorgesteld. De vroegere rijkswacht heeft dat dertien jaar geleden al eens geprobeerd, maar het is toen bij een proefproject gebleven omdat je van ver zag dat het geen echte agenten waren.

“De nieuwe generatie dummies is zo waarheidsgetrouw dat je het verschil bijna niet kan zien met een echte politiewagen of motoragent”, zeg Thomas Anthonissen van de firma OTM in Groot-Bijgaarden, die de dummies maakt.

De panelen kunnen door de politiediensten gekocht of gehuurd worden. Een auto kost minder dan 5000 euro, aanhangwagen voor het vervoer inbegrepen. Een ‘valse’ agent kost minder dan 1000 euro.

“De dummies, die uv- en graffitibestendig zijn, zouden vooral nuttig kunnen zijn aan scholen om de snelheid in een zone 30 te laten respecteren. Maar ook bijvoorbeeld aan wegwerkzaamheden waar meestal veel te snel wordt gereden, met alle gevaren vandien voor de arbeiders”, klinkt het bij de politie. Tests in Luxemburg waren alleszins succesvol.

TG

Foto: VDB