Oplichtingstruc met camerabril blijkt populair

Print
Oplichtingstruc met camerabril blijkt populair

Oplichtingstruc met camerabril blijkt populair

De truc om met een camerabril de code van een herlaadkaart te fotograferen en zo dagbladhandelaars op te lichten, duikt in heel Vlaanderen op. Dat zegt een vertegenwoordiger van Bevo, een verdeler van terminals waarmee onder meer het populaire Paysafe wordt gedrukt.

“Herlaadkaarten als Paysafe (waarmee via het internet allerlei goederen en diensten kunnen worden gekocht, red.) zijn al jaren populair bij oplichters, maar de truc met de camerabril zoals vorige week in Antwerpen duikt sinds ongeveer een maand op”, zegt Sabrina Vandenbulcke van Automaten Bevo, dat de terminals verdeelt waarmee onder meer Paysafe wordt gedrukt.“In die maand tijd hebben wij weet van minstens een 25-tal gevallen van dergelijke fraude. En wij zijn maar een van de zes verdelers in Vlaanderen.”

De oplichters beperken zich niet tot één bepaalde regio. “Er zijn gevallen gemeld in Antwerpen, maar ook in Kortrijk, Brussel en andere streken zijn er al handelaars het slachtoffer geworden”, zegt Vandenbulcke.

Waarschuwing

Het gaat telkens om relatief kleine bedragen van honderd of tweehonderd euro. “Als handelaar is het bijna onmogelijk om het geld terug te krijgen wanneer de herlaadkaart is opgebruikt. Preventie is het enige middel dat we hebben. Daarom hebben we een mail gestuurd naar al onze klanten om hen te waarschuwen.”

Dat heeft al gewerkt. Dagbladhandelaar Erwin De Plancke uit Nieuwpoort kreeg twee verdachte mannen over de vloer, maar liet zich niet in de luren leggen. “Ik belde ook meteen naar een zaak in de buurt”, zegt hij. “Op het moment dat ik de zaakvoerder aan de lijn had, stonden de twee al aan de deur. Uiteindelijk zijn ze met lege handen moeten afdruipen.”

DVD

Foto: BHul