Celebs

Geweld troef in Cannes

Print
Geweld troef in Cannes

Geweld troef in Cannes

"De meest gewelddadige editie ooit!": het is een kreet die elk jaar op het Filmfestival van Cannes gelaten wordt. Ook op deze 66ste editie is het niet anders. Maar dit keer zou het wel eens kunnen kloppen. Het begon allemaal met de eerste competitiefilm 'Heli'. In dit Mexicaans drama worden twee jongemannen brutaal gemarteld door genadeloze dealers. Resultaat: een expliciete scène waarin getoond wordt hoe iemands penis in de fik wordt gestoken.

En daar hield het niet op. De anders oh zo artistiekerige Jia Zhang-ke verraste met het ultragewelddadige 'A Touch of Sin', een drieluik gebaseerd op drie faits divers uit China. Ook opvallend: het hoge aantal scènes waarin dieren misbruikt worden. In 'Heli' worden minstens twee honden vermoord en in 'A Touch of Sin' worden enkele paarden flink afgeranseld.

Kers op de geweldtaart was ongetwijfeld 'Only God Forgives', na 'Drive' de tweede samenwerking tussen Deens cineast Nicolas Winding Refn en Amerikaanse hartenbreker Ryan Gosling. De hypnotiserende ode aan de 'martial arts'-film barst van de gewelduitbarstingen, de ene al bloediger dan de andere.

"Kunst is een gewelddadig iets", verantwoordde Refn (foto) zich tijdens de persconferentie. "Net zoals geboren worden, trouwens. We rukken ons allemaal los uit de baarmoeder. Als we dat niet zouden, zouden we stikken. Als ik geen geweld in mijn films steek, heb ik het gevoel dat ik stik."

Steven Tuffin / HBvL / Foto AFP

Niet te missen