150.000 anti-homohuwelijkdemonstranten trekken door Parijs

Print
150.000 anti-homohuwelijkdemonstranten trekken door Parijs

150.000 anti-homohuwelijkdemonstranten trekken door Parijs

Een week na het van kracht worden van een wet die in Frankrijk het homohuwelijk mogelijk maakte, is daartegen zondag in Parijs een protestmars begonnen. De sfeer is gespannen in de Franse hoofdstad. Er zijn zowat 4.500 politiemensen ingezet, de autoriteiten vrezen voor rellen. De politie telde 150.000 demonstranten, de organisatoren spreken over meer dan een miljoen deelnemers.

Tot de manifestatie werd opgeroepen door organisaties als La Manif Pour Tous en het nauw bij katholieke traditionalisten aanleunende instituut Civitas. Aanwezig waren ook leider Jean-François Copé van de rechtse oppositiepartij UMP, net als verkozenen en kaders van het extreemrechtse Front National. De betogers willen dat de wet wordt ingetrokken.

Regering en oppositie hadden elkaar er aan de vooravond van de betoging nog van beschuldigd de stemming aan te zwengelen.

Er trokken vier stoeten door de Lichtstad. Die ontmoetten elkaar voor het Hotel des Invalides.

In de nacht van zaterdag op zondag werden reeds 56 tegenstanders van het homohuwelijk opgepakt na een verrassingsmanifestatie temidden van de Champs Elysées.

Woensdag zullen in Montpellier Vincent (40) en Bruno (30) als eerste homo's in Frankrijk met elkaar trouwen.

Belga
Foto Reuters