Man die Londense soldaat vermoorde in 2010 opgepakt wegens terrorisme

Print
Man die Londense soldaat vermoorde in 2010 opgepakt wegens terrorisme

Man die Londense soldaat vermoorde in 2010 opgepakt wegens terrorisme

De hoofdverdachte van de moord op een 25-jarige soldaat in Londen werd in 2010 opgepakt in Kenia omdat de politie vermoedde dat hij zich bij de islamistische groepering al-Shabaab in Somalië wilde aansluiten. De autoriteiten in Nairobi hebben informatie van Britse media daaromtrent zondag bevestigd, zo heeft SkyNews gemeld

Michael Adebolajo, die bekende dat hij de soldaat vermoordde met een mes en een hakbijl, werd samen met zes mannen in november 2010 ondervraagd in Kenia. Hij werd ervan verdacht zich te hebben voorbereid om te trainen en te vechten met de Somalische terreurbeweging die bij al-Qaida aanleunt.

Hij verscheen voor een rechtbank in Mombasa en werd enkele dagen opgesloten in de cel. Zoals in Kenia de gewoonte is bij vermoedelijke betrokkenheid bij terrorisme werd de man naar Groot-Brittannië teruggestuurd. In Kenia kreeg de man tijdens zijn detentie Britse consulaire bijstand, wat ook normaal is voor Britse onderdanen.

De andere verdachte van de moord, Michael Adebowale, werd bovendien twee maanden geleden ondervraagd door de politie na een klacht van handelaars over een groep moslimactivisten.

De nieuwe informatie doet meer vragen rijzen over de Britse geheime dienst en politie. Premier Cameron beloofde donderdag een onderzoek naar eventuele gebreken van het systeem. Een eerste voorlopig rapport wordt volgende week verwacht.

Belga
Foto AFP