De Wever: "Beide voeten op de grond houden"

Print
De Wever: "Beide voeten op de grond houden"

De Wever: Beide voeten op de grond houden

De recente knik in de opiniepeilingen herinnert de partij eraan dat ze "met de voeten op de grond" moet blijven staan en hard moet blijven werken met het oog op de verkiezingen van 2014. Dat heeft N-VA-voorzitter Bart De Wever zondag gezegd in het VRT-programma 'De Zevende Dag'. De Wever bevestigde er ook dat hij tot en met die stembusslag de partij zal trekken.

In een peiling van VRT en De Standaard moest N-VA vier procent prijsgeven. In een reactie liet De Wever verstaan dat een iets meer realistische peiling niet slecht is voor de partij, een jaar voor de verkiezingen.

Lees ook: De Wever: "Ik ben het gezicht van N-VA in 2014"

"Als je in peilingen over 40 procent gaat, dat is totaal onrealistisch. Dan heb je het risico dat een partij denkt: we zijn ongenaakbaar, we kunnen ons eender wat permitteren."

Voorzittersverkiezingen

De Wever bevestigde ook dat hij in 2014 de verkiezingen voor N-VA zal trekken. Er was een scenario waarin er in maart volgend jaar voorzittersverkiezingen zouden zijn en de nieuwe voorzitter na de verkiezingen zou aantreden, maar de partijraad heeft de zaak nog niet beslecht. Bij een tegenvallend verkiezingsresultaat zou het voorzitterschap immers "al mislukt zijn nog voor het begonnen" is.

Lees ook: N-VA zakt 4 procent in peiling, maar blijft veruit de grootste

De Wever relativeert ook de magere score van mogelijke opvolger Ben Weyts in de polls. "Ik ben ook als allerlaatste begonnen.".

Federaal versus Vlaams niveau

De Wever merkte ook het verlies van de PS in de polls op. Hij vreest dat de partij zich daardoor nog meer rigide zal opstellen op economisch vlak. Zo vallen de communautaire en sociaaleconomische breuklijnen in het land volgens hem steeds meer samen, met PS-dominantie in het zuiden en een Vlaanderen dat eerder de Duitse weg bewandelt.

Toch denkt de N-VA-voorzitter dat er volgend jaar na de verkiezingen een resultaat kan geboekt worden.

"Stel dat je vanuit Vlaanderen een sterke Vlaamse regering kan maken, en je kan dat snel doen, dan heb je een goed onderhandelingsplatform op federaal niveau. Dan moet je zien hoe je dat aanpakt zonder naar een blokkering te gaan."

Belga
Archieffoto