Helft van Hasseltse kerken krijgt nieuwe invulling

Print
Helft van Hasseltse kerken krijgt nieuwe invulling

Helft van Hasseltse kerken krijgt nieuwe invulling

Hasselt - Tien van de 22 Hasseltse kerken krijgen een gedeeltelijke religieuze functie en in twee zouden zelfs geen kerkelijke activiteiten meer gebeuren. Dat staat in het parochiekerkenplan dat donderdagavond werd voorgesteld aan vertegenwoordigers van alle federaties van Groot-Hasselt. Alle parochies in Limburg maken zo’n plan om te bekijken welke kerken in de toekomst nog volledig gebruikt worden.

Ook werd bekendgemaakt dat alle parochies in de kerkgemeenschap ‘Groot-Hasselt’ vanaf 1 september samengebracht worden in één nieuwe federatie onder de naam Virga Jesse Hasselt. “We zijn zeker aan een herschikking toe”, zegt deken Cornelissis. “Meerdere collega’s gaan de volgende jaren op rust en we zijn ook niet doof voor de vraag van de overheid. Ten eerste is er het idee om in de kerken van Kiewit- Heide en Heilig Kruis in Runkst geen liturgische diensten meer te houden. Die kerken zouden dan een compleet andere functie krijgen in de plaatselijke parochiale en sociale wereld.

In Kiewit-Heide zijn buurtbewoners het alvast niet eens met een mogelijke sluiting van de kerk. “Kapel”, verbetert buurtbewoner Jef Leroy lachend. “We hebben die zelf gebouwd. Elke zondag komen hier meer dan 200 mensen naar de viering. Dit sluiten, zou echt verkeerd zijn.

In Runkst is pastoor Sandro Moretti meer gewonnen voor het kerkenplan. “Drie kerken voor Runkst is te veel en Sint- Hubertus en Heilig Kruis liggen geen 800 meter uit elkaar. En vermits Sint-Hubertus geen andere bestemming kan hebben, lijkt dit een logische keuze.

Dirk Jacobs

Foto Serge Minten: De kapel van Kiewit-Heide die mogelijk dicht moet.

Lees het volledige artikel in Het Belang van Limburg

Bekijk ook de reportage van TVL


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio