Seks & Relaties

Overwin je opera-angst

Print

Overwin je opera-angst

Dat opera enkel voor madammen met een bontjas en heertjes met een monocle is, willen we bij deze graag de wereld uithelpen. Opera is de moeite, voor iedereen. Toch falsetstemmenvrees? De Zomeropera in het kasteel van Alden Biesen is het ideale opstapje naar de magische wereld van Mozart, Strauss en Verdi.

Voordat je je richting operavoorstelling begeeft, zijn er toch een paar regels van de opera-etiquette die je best in het achterhoofd houdt. Maar geen nood, met deze tips wals je zelfs onopgemerkt het Sydney Opera House binnen.

Tickets kopen voor gevorderden

Wanneer je richting ticketbalie trekt (of naar de opera-site surft) hou je best een grondplan van de schouwburg bij de hand. Sommige tickets lijken belachelijk goedkoop, maar in plaats van naar een diva kijk je mogelijk de hele tijd naar een steunpilaar. Ook belangrijk: dicht bij het podium en de orkestbak zitten geeft geen garantie op de beste akoestiek. Onze favoriet: eerste balkon!

Een voorbereid toeschouwer

Een goede voorbereiding is alles, zeker bij operavoorstellingen. Het hele oeuvre van Wagner van buiten studeren en zijn invloed op de moderne kunsten analyseren is onnodig. Maar op Wikipedia kort de synopsis van de voorstelling opzoeken kan je alvast helpen om de draad in de (soms omslachtige) verhalen niet te verliezen. Bang dat je geen gezongen Italiaans of Duits begrijpt? De meeste opera's voorzien 'boventiteling' tijdens de voorstelling.

Strak in het pak

Voor alle duidelijkheid: bij operavoorstellingen geldt géén dresscode. Jezelf in een spannende cocktailjurk wringen zal zich enkel wreken als je twee uur lang op een schouwburgstoeltje moet zitten. Waarmee we ook geen pleidooi voor sponzen trainingspakken willen voeren. Gewoon, keurig en netjes. Ga je naar de première? Dress it up a little.

De klapregels

Een opera is geen popconcert. Na elke zangpartij ontsteken in een vurig applaus is een faux pas. In het programmaboekje staat netjes aangeduid wanneer die handjes op elkaar omgen. Twee gouden applausregels: er wordt altijd geklapt als de dirigent het podium betreedt en als de zangers na de voorstelling een sierlijke buiging maken. En als alle andere toeschouwers rondom jou klappen, doe je best lustig mee.

Ssshht!

Tijdens de voorstelling zet je, net als in de bioscoop of het theater, je mobiele telefoon uit. Aria's en gerinkel zijn geen klinkende match. En luidkeels commentaar geven op de performance is eveneens not done. De opera is Twitter niet. En oh, als je tijdens de voorstelling de zaal uitvlucht voor een dringende boodschap, wacht je best tot na de pauze om je plek weer op te zoeken. Het is daar geen duiventil.

Klaar?

Voel je je na deze tips helemaal klaar om luidkeels 'bravo' te gaan roepen, dan trek je best vanaf richting Bilzen. Het Zomeroperateam brengt 'Rigoletto' van Giuseppe Verdi, het verhaal over de hofnar van de graaf van Mantua op het kasteelplein van Alden Biesen. Een must-see!

www.zomeropera.be

Niet te missen