Reclame voor schoonheidsingrepen mag weer

Print
Reclame voor schoonheidsingrepen mag weer

Reclame voor schoonheidsingrepen mag weer

Reclame voor schoonheidsingrepen mag binnenkort opnieuw. Het Grondwettelijk Hof heeft de wet van 6 juli 2011 die reclame voor ingrepen om je lichaam te verfraaien verbiedt, vernietigd. Volgens het Hof discrimineert ze omdat die reclame wordt verboden voor artsen, maar niet voor andere schoonheidsspecialisten die met lasertechnologie epilaties uitvoeren. Een van de indieners van het verzoek bij het Grondwettelijk Hof was de omstreden Genkse plastische chirurg Jeff Hoeyberghs.

Naar schatting 800.000 Belgen deden al een beroep op cosmetische chirurgie. Ze willen hun lichaam laten verfraaien door een overtollig vet weg te zuigen (18% van de ingrepen), ze laten een borstvergroting (17%) of een ooglidcorrectie (13,5%) uitvoeren.

Bij de niet-heelkundige ingrepen prijken spuitjes tegen overmatig zweten bovenaan (32,7%), voor hyalonzuurbehandelingen tegen artrose (20%) en laserontharing (13,1%). Liefst 87% van de jongeren zou ontevreden zijn over zijn lichaam. Daarom werd op voorstel van de MR reclame voor plastische chirurgie verboden.

Voor en na

Artsen die esthetische ingrepen uitvoeren mochten van de wet van 2011 geen foto's ("voor" en "na" de behandeling) of getuigenissen van patiënten meer gebruiken om ze bijvoorbeeld te plaatsen op hun website. Ook financiële argumenten om de ingreep uit te voeren konden niet. Op overtredingen stond tot 60.000 euro boete en een maand cel. Erger was misschien dat het vonnis in drie kranten kon gepubliceerd worden in opdracht van de strafrechter. Ook Volksgezondheid kon administratieve boetes tot 125 euro opleggen. Maar dat is nu dus allemaal vernietigd. Reclame voor schoonheidsingrepen kan dus weer. Tenminste vanaf de dag dat dit arrest in het Staatsblad is verschenen.

JDW

Archiefbeeld Photo News