Undergroundicoon Jodorowsky maakt comeback in Cannes

In de sixties en seventies was de in Chili geboren artistieke duizendpoot Alejandro Jodorowsky mee verantwoordelijk voor het ontstaan van het 'midnight movies'-concept. Zijn langspelers 'El Topo' en 'The Holy Mountain' waren commerciële flops, maar de filosofische western en de spirituele roadmovie deden het opvallend goed in het middernachtcircuit. Toch is de nu in Frankrijk woonachtige kunstenaar nooit doorgestoten naar de mainstream.

jatimmermans

In 'Jodorowsky's Dune', een documentaire die op de 66ste editie van het Filmfestival van Cannes in première ging, wordt duidelijk gemaakt dat de eeuwige eigenzinnige een peperdure bewerking van sciencefictionbestseller 'Dune' niet van de grond kreeg en nadien min of meer genoeg had van de filmwereld. Door de jaren heen maakte Jodorowsky naam in de strip- en tarotwereld. Nu keert hij echter terug naar de filmwereld met 'The Danse of Reality', een poëtische autobiografie die bewijst dat de ondertussen 84-jarige cineast nog steeds even geflipt is.

Ook in het echte leven is de man nog niks van zijn kunstjes afgeleerd. "Steven Spielberg is het product van Superman en Minnie Mouse die neuken", antwoordde hij wanneer ondergetekende tijdens een exclusief interview vroeg naar zijn mening over de jurypresident. "Cannes is door de jaren deel geworden van de machine. Film is een heel gespleten kunst. Als je in zee gaat met het systeem, word je omgebouwd tot een robot die ten dienste van de geldwolven staat. Beste voorbeeld: dezer dagen zijn de sterren belangrijker dan de regisseur."

Steven Tuffin

Archiefbeeld Photo News