Softwarebedrijf SAP wil autisten opleiden tot programmeurs

Print
Softwarebedrijf SAP wil autisten opleiden tot programmeurs

Softwarebedrijf SAP wil autisten opleiden tot programmeurs

Softwareconcern SAP wil de komende jaren honderden autisten opleiden tot softwarespecialisten en programmeurs.
p> Het bedrijf zoekt mensen die "anders kunnen denken", zegt personeelsdirecteur Luisa Delgado. Tegen 2020 moet één procent van het wereldwijde personeelsbestand - momenteel 65.000 werknemers - bestaan uit mensen met een autismespectrumstoornis. Om die mensen te vinden, werkt SAP samen met de Deense organisatie Spesialisterne, dat mensen met een autistische stoornis aan werk helpt.

In ons land inspireerden de Denen zes jaar geleden al enkele mensen tot het oprichten van Passwerk, in Berchem, een bedrijf dat mensen met een autismespectrumstoornis met normale begaafdheid - volgens onderzoek is dat zowat de helft - tewerkstelt in een IT-omgeving in het normale economische circuit.

Daarnaast zijn er nog enkele gelijksoortige initiatieven, "maar nog lang niet genoeg", zegt Ruth Raymaekers van de Vlaamse Vereniging Autisme. "In België zijn er geen cijfers, maar we zien in Nederland dat amper 18 procent van de mensen met autisme een job heeft, terwijl 79 procent van de mensen met een uitkering wel wíl werken."

SYLVIA MARIËN