Cassatie vervolgt Liégeois niet na klacht rechter De Smedt

Print
Cassatie vervolgt Liégeois niet na klacht rechter De Smedt

Cassatie vervolgt Liégeois niet na klacht rechter De Smedt

De Antwerpse procureur-generaal Yves Liégeois heeft eens te meer gelijk gekregen van het Hof van Cassatie. Dat Hof wijst de klacht voor schending van het briefgeheim en schriftvervalsing, die voormalig strafrechter Walter De Smedt tegen hem had ingediend naar de prullenmand. Liégeois handelde volgens Cassatie volkomen terecht, hij beging geen enkel misdrijf en wordt dus niet vervolgd. Dat deelde het Hof van Cassatie zopas mee.

Voormalig Antwerps strafrechter Walter De Smedt diende bij minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open Vld) een klacht in tegen procureur-generaal Yves Liégeois. Hij beschuldigde Liégeois van "schending van het briefgeheim" en van "valsheid in geschrifte". In een strafonderzoek dat Liégeois tegen De Smedt was gestart werd een kopie van een e-mail van De Smedt toegevoegd als bewijsstuk. Die e-mail kwam van een webgroep van magistraten. Op de mail stond dat hij alleen geldt voor mensen van die webgroep en dat hij niet voor andere doelen mag worden gebruikt. De mail was afgedrukt, maar zonder die vermelding dat hij vertrouwelijk was. Hij werd toch in een strafonderzoek tegen De Smedt gebruikt. Volgens De Smedt schond Liégeois hierdoor het briefgeheim en pleegde hij schriftvervalsing.

Volkomen terecht

Het Hof van Cassatie geeft Liégeois echter over de hele lijn gelijk. Er is géén schending van het briefgeheim en ook géén valsheid in geschrifte, aldus Cassatie. De mail is volgens Cassatie volkomen rechtmatig aan Liégeois bezorgd door de diensten van de eerste voorzitter van het Antwerpse Hof van Beroep. Cassatie stelt wel vast dat pagina twee van de mail ontbrak. Die pagina bevatte de bewuste waarschuwing over de vertrouwelijkheid. Maar dat was volgens Cassatie het gevolg van "een onzorgvuldigheid van het secretariaat van de eerste voorzitter van het hof van beroep, die later werd rechtgezet".

Hiermee zijn alle klachten tegen de Antwerpse procureur-generaal afgehandeld. Hij won alledrie de tegen hem ingediende zaken.

Lees ook: Cassatie geeft Liégeois voor de tweede keer gelijk in diamantoorlog

Cassatie pleit Liégeois helemaal vrij in diamantoorlog

Liégeois en de diamantoorlog

JDW
Foto Photo News