Vlaamse overheid haalt ruimtelijke doelstellingen nog lang niet

Print
Vlaamse overheid haalt ruimtelijke doelstellingen nog lang niet

Vlaamse overheid haalt ruimtelijke doelstellingen nog lang niet

De doelstellingen uit 1997 om meer bos, natuurgebieden en bedrijventerreinen, zijn 16 jaar later nog lang niet gehaald door de Vlaamse regering. Dat blijkt uit een statusrapport van het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen dat De Tijd inkeek.

Zo werd nog maar 40 procent van het destijds geplande natuurgebied gerealiseerd. Voor de beloofde bossen is dat maar 22 procent. "De overheid moet dringend een tandje bijsteken", zegt Bert De Somviele van natuurvereniging BOS+. "We trekken al jaren aan de alarmbel voor meer bos. Nederland is nog dichter bevolkt en slaagt er toch in grote natuurreservaten aan te leggen."

Industrieterreinen

Bovendien kon de industrie nog altijd niet beschikken over 4.000 hectare aan beloofde gronden. Slechts 60 procent van het beloofde gebied werd gerealiseerd. "We zorgen voor de effectieve uitvoering van het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen", luidt het in het regeerakkoord van de huidige Vlaamse regering.

Het regeerakkoord beoogt concreet 7.000 hectare bijkomende bedrijventerreinen, 38.000 hectare natuurgebied en nog eens 10.000 hectare extra bosgebied.

MCe
Archieffoto