Apple-topman verdedigt belastingmoraal van het bedrijf

Print
Apple-topman verdedigt belastingmoraal van het bedrijf

Apple-topman verdedigt belastingmoraal van het bedrijf

Apple-topman Tim Cook heeft dinsdag voor een onderzoekscommissie van de Amerikaanse Senaat tegengesproken dat Apple belastingen ontwijkt. "Wij betalen alle belastingen die we moeten betalen, iedere cent", benadrukte Cook.

Volgens de topman voldoet Apple niet alleen aan de letter van de wet, maar ook aan de "geest" van de wetgeving. Maar volgens senator Carl Levin probeert Cook de aandacht te vestigen op de belastingen die het wel betaalt in de VS, maar leidt de Apple-topman de aandacht af van die vele miljarden dollars aan belastingen die het niet afstaat.

Postadressen

Uit een eerder vrijgegeven onderzoeksrapport van de Senaat blijkt dat Apple gebruikt maakt van een complex netwerk aan buitenlandse bedrijven en postadressen, onder meer in Ierland. Daarmee ontweek het bedrijf alleen al in 2012 voor 9 miljard dollar aan belastingen. De fabrikant van de iPhone en de iPad maakte daarbij gebruik van de mazen in de wet en deed niets illegaals.

De Ierse fiscale wetgeving zou het bedrijf daarbij goed van dienst zijn. Ierland heeft dinsdag overigens tegengesproken dat het bedrijven helpt om belastingen te ontwijken. Cook pleitte tijdens de hoorzitting voor een vereenvoudiging van de belastingwetgeving in de VS, wat volgens hem zal leiden tot een grotere belastingopbrengst, onder meer omdat het de economische groei zou stimuleren.

Creativiteit in Californië

Daarnaast zei Cook er trots op te zijn dat vrijwel de gehele R&D afdeling van Apple in de Verenigde Staten is. Levin merkte op dat 95 procent van de creativiteit in Californië zit, maar tweederde van de winst in Ierland.

In een verklaring die Apple vooraf aan de commissie had doen toekomen, zei het bedrijf dat de "kostenbesparende overeenkomst" die het bedrijf al in 1980 met de Ierse dochters aanging, juist zou zorgen voor extra banen in de VS. Daar ontvangt de Amerikaanse overheid weer belastinginkomsten over.

Belga
Foto: AFP