Schoofs wil tuchtrechtbank voor rechters in Antwerpen en niet in Gent

Print
Schoofs wil tuchtrechtbank voor rechters in Antwerpen en niet in Gent

Schoofs wil tuchtrechtbank voor rechters in Antwerpen en niet in Gent

De nieuwe tuchtrechtbank voor rechters moet in Antwerpen komen en niet in Gent. Dat vond Bert Schoofs (VB) zopas tijdens het debat over het wetsontwerp over het nieuwe tuchtstatuut van rechters.

Zoals geweten wil de regering één Nederlandstalige en één Franstalige tuchtrechtbank voor het gerechtspersoneel oprichten omdat momenteel te veel fouten van rechters ongestraft blijven. De Vlaamse tuchtrechtbank komt in Gent, de Franstalige in Namen. "Waarom?", wilde Schoofs (foto) weten. "Brussel is al overbelast, we konden het daar niet doen", antwoordde Turtelboom.

"Waarom dan niet Antwerpen? Want dat ligt veel centraler en is voor Limburgers veel handiger. In het verleden moesten de Limburgers al naar de strafuitvoeringsrechtbank in Gent rijden voor vrijlatingen van gedetineerden uit hun gevangenissen en iedereen vond dat toen te ver. Het werd na kritiek dan ook veranderd en de strafuitvoeringsrechtbank voor de Limburgse gevangenissen is nu in Antwerpen. Met de tuchtrechtbank doet men nu precies hetzelfde. Waarom?", vroeg Schoofs.

Keuze

"Het is een keuze", zegde Turtelboom droogjes. Schoofs diende toch een amendement in om de tuchtrechtbank in Antwerpen te vestigen. Maar dat zal zeker worden weggestemd.

Stefaan Van Hecke wees erop dat de procureur van Gent àlle tuchtzaken zal moeten vervolgen. Hij krijgt dus een bevoegdheid die geen enkel ander Vlaams parket krijgt. "Is nagegaan of Gent dit wel zal aankunnen? Is de werklast niet te zwaar?", zo wilde hij weten. Turtelboom: "Sinds 2005 werden slechts 30 tuchtzaken opgestart. In 2012 waren er dat tien. Zo zwaar zal dat werk wel niet zijn", zegde de minister.

Het debat gaat nu voort en er zal vandaag zeker niet meer gestemd worden.

JDW

Archiefbeeld TVG