We spenderen gemiddeld 2 tot 5 uur aan onze belastingaangifte

Print
We spenderen gemiddeld 2 tot 5 uur aan onze belastingaangifte

We spenderen gemiddeld 2 tot 5 uur aan onze belastingaangifte

De Belg spendeert gemiddeld twee à vijf uur aan het invullen van zijn belastingaangifte, inclusief het verzamelen van de vereiste info. Ons land scoort daarmee slecht in vergelijking met andere landen; dit is te wijten aan de complexiteit van de Belgische aangifte. Daartegenover is België internationaal koploper voor wat de elektronische aangifte betreft en de vooraf ingevulde informatie. Opmerkelijk: ook voor wat de controles betreft scoort ons land goed, doordat die controles steeds gerichter gebeuren.

Deze vaststellingen worden gemaakt door consultant Deloitte, die een vergelijkende studie uitvoerde naar het aangifteproces van de personenbelasting in 34 landen, binnen en buiten Europa.

Hoewel heel wat Belgen klagen over de belastingaangifte, vindt Deloitte dat dit moet worden genuanceerd. "We hebben zeker een aantal sterke punten", verklaarde Patrick Derthoo van Deloitte dinsdag.

Zo behoort België tot de beste van de klas voor wat de elektronische aangifte betreft. Bijna 3,4 miljoen aangiftes gebeurden vorig jaar via tax-on-web, opnieuw een toename met 11 pct. Ook voor wat het vooraf invullen van specifieke individuele gegegevens betreft, bevindt ons land zich in de top. "Dit is een must, want voor veel mensen blijft het zeer ingewikkeld".

Voor die complexiteit bevindt België zich in de achterhoede. "Ons formulier telt meer dan 500 velden, bijna de helft van de landen telt minder dan 100 velden", luidt het. Dit maakt ook dat de Belg gemiddeld meerdere uren nodig heeft om zijn aangifte in te vullen.

Belga