Seks & Relaties

De zoektocht naar een droombaan

Print

De zoektocht naar een droombaan

Ben je vastgeroest in een dodelijk saaie kantoorbaan? Ontbreekt het je aan energie om iedere dag naar het werk te pendelen? Tijd voor een forse carrièrewending, als het van de Nederlandse auteur Joost Veldman af hangt. Economische crisis of niet, je kan maar beter je droombaan najagen.

Op je achtste droom je er nog van om profvoetballer, dolfijnentrainer of popidool te worden. Maar in de praktijk komt daar zoveel jaar later niet veel van terecht. In het bijzonder leesbare boek 'Doe je droombaan!' mikt Joost Veldman alle praktische bezwaren tegen een spectaculaire carrièreswitch in de prullenmand.

Betrokkenheid

Een jaar lang nestelde hij zich in het kielzog van 175 mensen die hun droombaan uitoefenen, hij leerde er hoe geen drempel te hoog is. Staar je bijvoorbeeld niet blind op diploma's. Natuurliefhebbers hoeven geen doctoraat in de kernfysica te halen om boswachter te worden. Op passie staat bovendien geen leeftijd. Een vijftiger actief in de psychiatrische zorg die besluit het roer om te gooien en een bierbrouwerij te beginnen? Moet kunnen.

Veldman ontraadselt het succesrecept van de moedigen die de sprong hebben gewaagd. Betrokkenheid haalt hij aan als een belangrijk ingrediënt: net dat beetje extra geven voor je job. Ook proactiviteit staat bovenaan het lijstje. Neem zelf de touwtjes in handen, solliciteer tóch voor dat onbereikbare ideaal. Vergeet daarenboven niet om altijd positief te blijven. En wat als dat allemaal niet lukt? Veldman laat de lezer achter met één gouden raad: live your life and do good. Laat het dagdromen maar beginnen.

Joost Veldman, Doe je droombaan!, Spectrum, 203 p., 17,99 euro

Metro / Photo News

Niet te missen