Celebs

"Koeien vergiftigd, vrouw kwijt en boete van 50.000 euro"

Print

Koeien vergiftigd, vrouw kwijt en boete van 50.000 euro

Willy Vernaeve is een van de boeren in de nieuwste reeks van 'Boer Zkt. Vrouw'. Hoewel die nieuwe afleveringen pas in het najaar op het scherm komen, vertelt Vernaeve alvast zijn levensverhaal aan de boekskes.

Zestien jaar geleden verhuisde/vluchtte Vernaeve naar Frankrijk. "Ik was in België toen verwikkeld in een grote hormonenzaak met zo'n 15 betrokkenen, onder wie ook veeartsen, veevoederleveranciers en dergelijke. Als boer was ik maar een kleine garnaal. Ik had runderen gevoederd, die een dealer bij mij had staan. Maar ik was dus medeplichtig en werd veroordeeld", zegt hij in Dag Allemaal.

Vernaeve kreeg een boete van 50.000 euro en een gevangenisstraf van twee jaar met uitstel. Door zijn vlucht naar Frankrijk heeft hij de boete nooit moeten betalen. Inmiddels is ze verjaard.

Financiële strop van 4 miljoen euro

Ook in Frankrijk ging het niet van een leien dakje, zeker niet toen plots een groot aantal koeien stierven. "In het begin dacht ik nog aan een ziekte, maar na verloop van tijd zat ik elke week met kadavers. Toen heb ik stalen laten onderzoeken en er werd een abnormaal grote concentratie lindaan (insecticide, red) gevonden in het niervet van mijn beesten. Ze waren dus vergiftigd. Uiteindelijk stierven er in drie jaar zo'n 2.000 runderen, een financiële strop van zo'n vier miljoen euro, alstublieft!"

"De Belgische hormonendealer die destijds in de gevangenis was beland, had gezegd dat hij mij zou ruïneren zo gauw hij weer vrij zou komen. Ik vermoed dat hij een handlanger vond in een Vlaamse boer die in Frankrijk bij mij in de buurt woonde."

Scheiding

"Al die miserie woog op ons huwelijk. Mijn vrouw raakte overstuur, werd ook depressief maar wilde er niks aan doen. Een kleine vier jaar geleden trok ze terug naar Vlaanderen. De scheiding is vorig jaar uitgesproken."

God in Frankrijk

De vrouw die boer Willy een kans geeft, kan rekenen op "een leven als een God in Frankrijk". Bekijk de vtm-trailer:

Foto vtm

Niet te missen