Defensie plant grootschalige legeroefening 'Crazy Trip'

Print
Defensie plant grootschalige legeroefening 'Crazy Trip'

Defensie plant grootschalige legeroefening 'Crazy Trip'

De provincies West-Vlaanderen, Henegouwen en Namen worden van 27 tot 31 mei opgeschrikt door de grootschalige legeroefening Crazy Trip. Vooral in de Westhoek zal de militaire aanwezigheid voelbaar zijn. Dat blijkt uit een persconferentie die op de luchtmachtbasis van Koksijde is gehouden.

Operatie Crazy Trip is een geënsceneerd conflict op het grensgebied tussen de fictieve landen Gondur en Baltonië. In dat laatste land breekt onrust uit naar aanleiding van de presidentsverkiezingen. Het Belgische leger krijgt de opdracht alle Belgen weg te halen uit het rampgebied. Op die manier wil Defensie meer inzicht krijgen in het verloop van de communicatie en samenwerking met de Federale Overheidsdienst Buitenlandse Zaken.

Het gaat om 250 landgenoten die opgepikt moeten worden in de Westhoek. Die moeten vervolgens gecentraliseerd worden op de luchtmachtbasis van Koksijde om vervolgens getransporteerd te worden naar de veilige haven Florennes. Aan de oefening nemen 250 vrijwilligers en meer dan duizend militairen deel. Gevechten of conflicten vinden echter niet plaats op openbare domeinen. Ook in de streek rond het Waalse Chimay zullen er acties doorgaan. Momenteel is Defensie bezig alle lokale besturen op de hoogte te brengen van de oefening, en flyers aan het ronddelen aan de burgers.

Burgers die informatie willen, klachten hebben of militair materieel vinden, kunnen terecht op het groen nummer 0800/99 831.

Foto Stefaan Van Hul

Nick Lodewyckx