Twintiger krijgt twee jaar cel door cannabisplantage

Een twintiger uit Halle moet een celstraf van 24 maanden uitzitten, omdat hij in de leegstaande woning van zijn ouders een cannabisplantage had opgesteld. Dat oordeelde de Brusselse correctionele rechtbank vandaag. Het ging om een kleine plantage met zeventien plantjes, maar de rechter gaf een zware straf omdat de jongeman de drugs ook verkocht.

NLodewyckx

De Hallenaar werd begin augustus door een patrouille van de federale wegpolitie opgemerkt toen hij een wagen langs rechts voorbijstak op zijn motorfiets. Na een lange achtervolging kon de politie hem vatten en bij een fouillering werd in zijn rugzak een kleine hoeveelheid cannabis en veel cash geld aangetroffen. De autoritaire diensten deden een huiszoeking in het leegstaande huis van zijn ouders en vonden zeventien planten. Daarnaast tapte de man elektriciteit van zijn buren af om de groeilampen te kunnen bekostigen.

De cannabisplantage en de elektriciteitsdiefstal doen de dader de das om, want de rechter veroordeelde hem tot een celstraf van 24 maanden, waarvan zestien met uitstel. Het geld dat de jongeman had verdiend met zijn illegale verkoop -meer dan achtduizend euro- moest hij niet terugbetalen. Het parket had eveneens de verbeurdverklaring van de hele woning gevraagd, maar omdat ook de moeder en twee zussen van de Hallenaar nog mede-eigenaars zijn, werd alleen het gedeelte van de twintiger verbeurd verklaard, weliswaar met uitstel.

Foto Sven Dillen

Nick Lodewyckx

Meer over Halle