Wonen

Onvoldoende koten voor Leuvense studenten

Print

Onvoldoende koten voor Leuvense studenten

Er zijn te weinig koten in Leuven en Brussel. Volgens de onderwijsinstellingen gaat het om "ernstige tekorten". In Antwerpen, Gent en de kleinere steden is er wel een beperkt overaanbod. Erasmus-studenten hebben het overal moeilijk om goede huisvesting te vinden.

Het naderende einde van het academiejaar betekent voor veel studenten de start van een zoektocht naar een nieuw kot. In Leuven en Brussel kan je er maar beter snel bij zijn. De universiteiten en hogescholen signaleren er "ernstige tekorten", aldus onderwijsminister Pascal Smet (sp.a).

In Brussel staat de grote vraag naar kamers met een huurprijs tussen 250 en 350 euro niet in verhouding tot het kleinere aanbod. In hun zoektocht naar betaalbare huisvesting concurreren studenten met expats. De buitenlandse arbeidskrachten zijn vaak meer kapitaalkrachtig, waardoor de prijzen sneller de hoogte ingaan en het aanbod krimpt. Bovendien liggen de beschikbare panden erg verspreid over heel de stad.

Ook Leuven ziet het aantal studenten sneller stijgen dan de voorziene huisvesting aankan. De stad is zich al langer bewust van het probleem. Een taskforce van de stad, de private markt en de onderwijsinstellingen bekijkt wat er nog mogelijk is. Tegen 2016 komen er alvast 3.500 studentenwooneenheden bij, waarvan de KU Leuven er 1.500 voor zijn rekening neemt.

De situatie in Antwerpen, Gent en de kleinere steden ziet er helemaal anders uit. Antwerpen rapporteert een "klein overschot". Bovendien staan er nog enkele bouwprojecten in de steigers. Voor het eerst in jaren kan ook Gent een "beperkt overaanbod" melden. Op de site Kantienberg realiseerde de UGent recent nog 656 nieuwe kamerwoningen. De Arteveldehogeschool verdrievoudigde de laatste drie jaar het aantal kamers in eigen beheer.

Erasmus-studenten die voor een semester naar ons land komen, vinden overal maar moeilijk een goede kamer. "Het aanbod van betaalbare kwalitatieve kamers die flexibel worden verhuurd, is eerder beperkt", aldus Smet. Al bestaat er ook oog voor die groep. Zo plant de Katholieke Hogeschool Zuid-West-Vlaanderen tegen september 2014 in Kortrijk een residentie voor negentig internationale studenten.

metro / Photo News

Niet te missen