39 slachtoffers verenigd in groepsklacht tegen seksueel misbruik in de Kerk

De groepsvordering tegen de Belgische bisschoppen, de hogere oversten van de Belgische religieuzen en de Heilige Stoel, verenigt 39 slachtoffers van seksueel misbruik. Dat heeft advocaat Walter Van Steenbrugge gezegd tijdens zijn uiteenzetting voor de rechtbank van eerste aanleg in Gent.

mceulemans

De groepsvordering werd ingeleid door de advocatenassociatie Van Steenbrugge, Van Acker & Mussche en gebeurde in naam van slachtoffers van seksueel misbruik in de kerk. Het advocatenkantoor kreeg van de Gentse balie de toestemming om een collectieve vordering of "class action"-zaak in te stellen.

Aansprakelijkheid

De bedoeling van de klacht is om de aansprakelijkheid in hoofde van de Heilige Stoel, de Belgische bisschoppen en de hogere oversten te laten vaststellen. De burgerlijke zaak werd in 2011 ingeleid voor de rechtbank van eerste aanleg, maar wordt dinsdag pas gepleit.

"Het gaat om mensen die vanaf de jaren 50 misbruikt zijn, soms van hun 3 tot hun 18 jaar, binnen een gezagsrelatie in de kerk. Er is een enorme gevolgschade. Ze zijn psychisch getekend voor het leven. Vier personen zijn uit de anonimiteit getreden, en 35 anderen hebben de volmacht ondertekend. In totaal hadden 140 personen ons kantoor aangezocht, maar die hebben door het misbruik geen vertrouwen meer in mensen", zei advocaat Van Steenbrugge.

"Fout op zorgvuldigheid"

De kerkelijke overheden zijn aansprakelijk omdat ze een fout maakten op de zorgvuldigheid, pleitte advocate Christine Mussche. "Gekende daders van seksueel misbruik werden, zonder er ruchtbaarheid aan te geven, overgeplaatst naar andere scholen, parochies en bisdommen, waar ze nieuwe slachtoffers maakten. (..) De kerk heeft die mensen decennia lang in de kou gezet, en ze vragen nu aan de rechtbank dat u dat niet zou doen."

De verdediging van de Heilige Stoel is momenteel aan het woord. Volgens de advocaten geldt de immuniteit van de Heilige Stoel en kan die niet juridisch aansprakelijk gesteld worden.

Lees alles over deze uitzonderlijke rechtszaak op de expertenpagina van John De Wit

Belga Archieffoto