VB: "Turtelboom moet rusthuizen vervolgen"

Het Vlaams Belang wil dat minister van Justitie Annemie Turtelboom (Open Vld) haar parketten opdracht geeft om de rusthuizen die bejaarden vernederend behandelen te vervolgen.

jdewit

"Het is onaanvaardbaar dat onze bejaarden pas verschoond worden wanneer hun pamper voor 65 procent verzadigd is. Of dat incontinentiemateriaal gedroogd en opnieuw gebruikt wordt. Ook dat slechts 4 euro per dag mag worden uitgegeven voor het eten van deze bejaarden is gewetenloos", zo zegt VB-voorzitter Gerolf Annemans. Hij reageert daarmee op wantoestanden in private rusthuizen, die tijdens het weekend bekend raakten.

De partij vind het "ethisch en maatschappelijk problematisch dat commerciële rusthuizen, die net zoals OCMW- en vzw-rusthuizen voor de helft met overheidsgeld worden betaald, megawinsten kunnen maken". Annemans: "De overheid moet verbieden dat winsten uit de zorg - gesubsidieerd dan nog - worden uitgekeerd aan aandeelhouders. Er moet ook meer controle komen op de financiële stromen van commerciële rusthuisgroepen. Jaarrekeningen opvragen, volstaat niet."

Minister van Justitie Turtelboom moet volgens het VB aan het parket opdracht geven om een strafrechtelijk onderzoek te starten tegen de bewuste rusthuizen. Ze zouden kunnen worden vervolgd voor "mensonterende behandeling". Daarop staat 2 jaar cel en 1.800 euro boete.

JDW Archieffoto

Meer over Annemie Turtelboom