Geen geld voor nieuwe gevangenis, wel voor containers

Print
Geen geld voor nieuwe gevangenis, wel voor containers

Geen geld voor nieuwe gevangenis, wel voor containers

De renovatie van versleten containers in de jeugdgevangenis van Everberg is een investering die de federale overheid ongeveer achthonderdduizend euro kost. Die wil namelijk geen geld meer steken in de afwerking van het nieuwe administratieve gebouw van de gevangenis, omdat die binnenkort volledig onder Vlaamse bevoegdheid valt. Dat melden de Coreliokranten vandaag.

De containers worden door het administratief personeel bemand, maar het regenwater sijpelt er binnen en de ruimtes worden met elektrische vuurtjes verwarmd. Die vuurtjes moeten 's winters dag en nacht branden om de temperatuur niet onder het vriespunt te laten zakken.

Naast die containers staat al anderhalf jaar een half afgewerkt gebouw dat moet dienen als administratiekantoor. Er werden bijvoorbeeld nog geen ramen geplaatst. De federale overheid wil niet meer in de ruimte investeren, omdat de Vlaamse overheid die bevoegdheid binnenkort op zich neemt. "En dus is het onverantwoord om nog met federale middelen dat gebouw af te werken. Dat zou nogal een cadeau voor Vlaanderen zijn", klinkt het laconiek bij de bevoegde federale instanties.

Toch wil de federale overheid nog investeren in de containers, omdat die bijna volledig onbruikbar zijn geworden. Daarom reikt ze achthonderdduizend euro uit om de renovatie ervan te starten. Die moeten namelijk nog een tijdje meegaan, aangezien de overdracht naar Vlaanderen ten vroegste in 2014 wordt verwacht.

Foto Belga

Nick Lodewyckx