Een snuifje Gatsby in je garderobe

Eens om de zoveel tijd komt er een film uit waar de modewereld reikhalzend naar uit kijkt. De langverwachte verfilming van F. Scott Fitzgeralds 'The Great Gatsby', waarbij de feestjes van Hugh Hefner in de Playboy Mansion qua decadentie verbleken, doet de ­retrokoorts alvast pieken. Wij geven je enkele tips voor een smetteloze roaring twenties-look.

wverhaert

Flapperjurk

De zogenoemde 'flapper'-jurk is een eenvoudige, rechte en losse jurk met schouderbandjes, die meestal tot aan de knieën komt. Ze heeft een taille die iets lager komt dan de natuurlijke taille van een vrouw. Met flappen heeft ze niets van doen, de jurk kreeg de naam van de nieuwe generatie moderne jonge westerse vrouwen in die tijd. Flappers luisterden naar jazz, rookten, kropen achter het stuur en zetten zich af tegen wat toen beschouwd werd als gepast gedrag.

Kristalwit

Nee, geen tennistenue, maar wel klassiek wit en bleke kleuren. De 'kroonluchterjurk' die Carey Mulligan draagt in de film, waarin ze de rol van Daisy Buchanan vertolkt, is van de hand van Miuccia Prada, de kleindochter van de stichter van het Italiaanse mode-imperium. Costumier Catherine Martin, de vrouw van regisseur Baz Luhrmann die voor haar kostuums in 'Moulin Rouge!' twee Oscars in de wacht sleepte, vroeg haar daarna ook nog veertig andere outfits te ontwerpen voor de twee grote feestscènes uit de film.

Oh, boy!

De jaren 1920 zagen ook de opmars van comfortabelere kleding. Voor het eerst in eeuwen zagen vrouwenbenen het daglicht, maar werden ze ook in broeken getooid. Een van de eerste vrouwen die letterlijk de broek droeg en het corset over de haag gooide, was de Franse ontwerpster Coco Chanel.

De bob

Ook de bob gaat samen met die jongensachtige stijl. De nieuwe vrouw knipte haar haren in een kort jongenskapsel, tot ongeveer ter hoogte van de kaak. De bob paste perfect onder het populairste hoofddeksel van die tijd, de clochehoed. Het aansluitende kleinood lijkt een beetje op een klok, en komt tot net boven de ogen. De bob werd populair dankzij de Amerikaanse actrice Louise Brooks. Het kapsel kreeg ook de naam Eton crop mee, omwille van de gelijkenis met het haar van de jongens die op de gelijknamige prestigieuze Britse privéschool zaten. Ook met een watergolfkapsel krijgt je haar meteen een twenties-feeling.

Het haarlint

Een bobkapsel is niet compleet zonder haarband. In 'The Great Gatsby' zie je er in alle mogelijke kleuren en vormen, van stof met een leuke grafische print tot buitensporige juweeltjes. Ook lange handschoenen behoren tot de mode van die tijd.

Meer, meer, meer

Diamonds are a girl's enzovoort, en zeker in de jaren 1920. Het codewoord hier is juwelen, en dan liefst nog per kilo. Tijdens de opnames van de film droeg Mulligan juwelen die zo duur waren, dat een veiligheidsagent haar voortdurend in de gaten hield. Het personage dat de Britse actrice vertolkt is volgens regisseur Luhrmann natuurlijk "de mooiste en rijkste vrouw ter wereld", maar zelf kom je met wat bling ook al een heel eind. Zorg voor een handtas met franjes en een gouden afwerking, bijvoorbeeld.

Parels, kralen, veren en kwastjes

Ook andere accessoires voer je best in een luxueus tintje op. Parels draag je in een lange ketting, zoals onze koningin Elisabeth hier in 1920, maar liefst nog in een knoop gelegd. Ook pailletten, kralen en kwastjes aan je flapper dress zijn een must, en veren - met mate - geven je een jarentwintiglook. Eén sierlijke pluim in je haarband mag, maar je wil er niet te 'French Can-can' uitzien.

T-schoenen

Niets doet meer aan de zotte jaren 1920 denken dan een hoge schoen met een verticaal riempje over de wreef van je voet. Naast die T-straps kun je ook kiezen voor Mary Janes, die een horizontaal bandje over de wreef hebben. Wie voor de jongensachtige look gaat, opteert best voor een paar gebaseerd op zogenoemde spectators, een deftige mannenschoen in twee contrasterende kleuren.

Schoonheidsvlekje

Er zijn weinig gelegenheden waarbij je wegkomt met de alom bejubelde tache de beauté, maar hier mag het wel. Hou het daarnaast bij zwart oogpotlood, eventueel tot een beetje voorbij de ogen, en dieprode lipstick.

En Gatsby zelf?

Niet alleen de vrouwen gingen los in die jaren, ook bij de mannen mocht het allemaal wat minder formeel. De vest met zwaluwstaart mocht de kast in, en werd ingeruild voor een smoking. Leonardo DiCaprio geeft als miljonair Jay Gatsby, het hoofdpersonage uit film en boek, het goede voorbeeld. Denk witte pakken, kleurige bretellen, en de magische combinatie van een strikje met zakdoek in de borstzak. Ook een keurig gekapte snor behoort tot de mogelijkheden, net als het haar in een nette gelkrul. De kers op de taart is de strooien hoed. Dak open van die oldtimer en rijden maar!

Metro / Photo News

Niet te missen