Mode

Voorjaarstrend: sokken in open schoen

Print

Voorjaarstrend: sokken in open schoen

De tijd dat sokken in schoenen voor seuten en oma's waren, ligt achter ons. Dé voorjaarstrend van 2013: sokjes in open schoenen. "Liefst in schoenen met hoge hak, zodat het elegant blijft", zegt styliste Tiany Kiriloff.

Overal worden sokjes gesignaleerd: niet alleen op de catwalk en op modeblogs, maar ook in de voorjaarscollecties van tal van modemerken duiken ze massaal op. 2013 wordt het jaar van de sokjes.

Stijlicoon Tiany Kiriloff is al jaren fan. "Het heeft alleen maar voordelen", zegt ze. "Je kunt je sandalen veel langer dragen, je voeten worden beter beschermd en het ziet er gewoon heel mooi uit. Zelf vind ik vooral het witte sokje met kanten randje van vroeger mooi. Het communicantensokje, zeg maar. Maar eigenlijk zijn er ontzettend veel variaties mogelijk: in kleur of pasteltintjes, dikke sokken of iets doorzichtiger. De sokken mogen een patroontje hebben. Maar liever geen poes of Bart Simpson (lacht)."

"Geen Crocs"

Sokjes zijn met zowat alles te combineren. "Je mag alle kanten op", zegt Kiriloff. "Je kan ze zowel onder een broek als onder rokjes of een short dragen. Volledig opgetrokken of een beetje verkreukeld. Wel liefst niet tot aan de knie. Je draagt ze in pumps of sandalen.

Al vind ik het persoonlijk wel het mooiste in schoenen met hakje. Sokken in Crocs kan bijvoorbeeld niet. Maar Crocs zijn überhaupt not done (lacht). Er zijn heel veel merken die momenteel toffe sokjes in hun collectie hebben: van Essentiel tot COS. Zelf vind ik die van het Belgische kousenmerk Black&Blanche ook top."

Ook voor mannen worden sokken een eyecatcher. "In de garderobe van de man zijn details belangrijk", vindt Tiany. "Een tof sokje dat net onder de broek komt piepen, mag dus niet ontbreken."

HDB / GvA / Photo News

Niet te missen