Mode

Zorgeloos uit de kleren

Print

Zorgeloos uit de kleren

Daar sta je dan, in een benauwd pashokje. Letterlijk geconfronteerd met de naakte feiten: melkwitte benen, halstarrige vetrolletjes en iets te hobbelige dijen. Aah, die jaarlijkse bikinistress! Tenzij je Gisele of Doutzen heet, ga je maar beter goed voorbereid een badkostuum shoppen. Een paar kleine slimmigheidjes, meer heb je niet nodig om de perfecte bikini te scoren.

"Belangrijk is eerst en vooral dat je je lichaam goed kent en de sterke en zwakke punten ervan kan inschatten", zegt Mareine van Beek, senior designer bij surfmerk O'Neill. "Maak op voorhand een lijstje van punten die je wil camoufleren of juist in de verf zetten. Op basis daarvan trek je naar de winkel. Bij ieder figuur past een bikini, je moet er gewoon de juiste uit weten te pikken."

DE BENEN

Welaan dan! Analyseer je lichaam en kies op basis daarvan je bikini. Op zich heel eenvoudig, als je de regeltjes maar kent. "Wie bijvoorbeeld korte benen heeft, kan die optisch verlengen door een hoog opgesneden badpak of bikinibroekje te dragen", legt Mareine van Beek uit. "Of koop een broekje met dunne lintjes of strikjes aan de zijkant. Wat je zeker niet mag doen als je wat kleiner bent, is een bikinishort dragen. Dat doet je benen nog korter lijken."

Zijn je bovenbenen en dijen wat dikker, dan raadt de ontwerpster aan om het accent te verschuiven naar... de achterkant. "Koop een iets breder broekje, dat hoger uitgesneden is aan de achterkant. Zo ga je de aandacht verleggen naar je mooie bilvorm."

DE BOEZEM

De borsten, nog zo'n gegronde reden voor zenuwen in het pashokje. "Het is heel belangrijk dat je je bovenstuk aanpast aan de grootte van je boezem. Als je niet echt een gevulde decolleté hebt, dan help je de natuur gewoon even een handje. Met kussentjes aan de binnenkant, of met een push-up."

Ook een haltertop is een mooie oplossing voor kleine borsten - deze vorm wekt de indruk van volume en de touwtjes om je nek geven je boezem een licht push-up effect."Als je grote borsten hebt, draag dan bij voorkeur een ondersteunende beugelbikini met bandjes over de schouders", gaat Van Beek verder. "De cupmaat daarvan is normaal dezelfde als je behamaat, al werken sommige merken gewoon met de standaard kledingmaten."

Vrouwen met grote borsten moeten ook ver wegblijven van haltertops en triangelbikini's, toch? "Niet altijd", schudt de experte verrassend van nee. "Dat hangt af van de stevigheid van je boezem. Vrouwen met stevige borsten kunnen best een triangelbikini verdragen." Tot vreugde van het mannelijk strandpubliek, waarschijnlijk.

HET BUIKJE

Op naar probleemzone nummer drie: het buikje. Maar ook hier is een oplossing niet veraf. "Een van de grote trends deze zomer zijn de high waisted bikini's, met broekjes die hoger op de buik vallen", zegt Mareine van Beek. "Erg handig, want zo kan je buik niet over het broekje vallen."

Een andere truc om vetrolletjes te verdoezelen, is het dragen van drukke onderstukjes. "Je kan spelen met verschillende prints en felle kleuren, zodat het accent verlegd wordt van de buik naar het broekje. Daar draait het uiteindelijk om bij bikinistress: het accent verschuiven." Heb je een kort bovenlichaam, dan kan je dit optisch verlengen door een kleine bikini te dragen. De senior designer raadt eerder een triangel aan dan een bandeau, omdat die laatste "je bovenlichaam meer 'versnijdt' en dus korter maakt. Hoe groter de afstand tussen top en broek, hoe langer je bovenlichaam lijkt." Het is soms echte wetenschap, die badmode.

MIX & MATCH

Hangt er nog altijd een donderwolk boven je hoofd tijdens het bikinishoppen? Verdrijf ze dan met een vrolijk exemplaar, vol kleuren, prints en streepjes. "Ook leuk is het om bikini's te mixen en matchen", tipt Mareine van Beek. "Bij O'Neill kan je deze zomer tops en broekjes naar hartenlust combineren. Een breder broekje in streepjesprint, gecombineerd met een smaller topje in bloemen? Alles kan en alles mag."

Nog een raad: koop alleen badkleding in jouw maat. Een te kleine bikini laat je er dikker uitzien dan je bent, een badpak 'op de groei' gaat al snel fladderen. Zie je het echt niet zitten om de winkels in te duiken, blijf dan lekker thuis en koop je bikini's gewoon online. Dat scheelt een hoop stress en gedoe in de paskamers.

TRUCJES

Afgezien van de bikini zelf, zijn er nog heel wat andere trucjes om vol vertrouwen de strand-arena te betreden. Zorg vooreerst dat je bikinilijn tiptop in orde is, zodat je je daar al niet onzeker over hoeft te voelen. Doe net voor je naar het strand gaat een aantal sit-ups - je buik wordt er meteen een beetje strakker van, echt! Geef je huid voor het zonnen een uitgebreide scrubbeurt. Het verwijderen van dode huidcellen zorgt ervoor dat je sneller bruint en dat je je kleurtje langer kan behouden. Ga ook eens onder de zonnebank voordat je naar het strand of zwembad trekt. Een licht gebruinde huid doet wonderen voor je zelfvertrouwen, want ze laat oneffenheden als bij toverslag verdwijnen. En ga tussen het zonnen door eens een halfuurtje joggen, touwtjespringen of baantjes trekken. Een verkwikkende sportsessie verdrijft je lome, luie zonnekloppersgevoel en geeft je instant energie (en uitstraling).

Onthoud tenslotte dat je niet alleen staat met je bikinistress. Slechts een minderheid van de vrouwen (Gisele en Doutzen om precies te zijn) gaat helemaal zorgeloos de zomer in. Voor je het weet smelt dat melkwitte kleurtje als sneeuw voor de zon en krijg je die onnavolgbare zomerse gloed over je heen. Een potje zonnebaden, dat is nog altijd de beste methode tegen bikinistress.

Metro / Photo News

Niet te missen