Minstens 24 doden na verwoestende tornado in Oklahoma

Print
Een krachtige tornado, met windsnelheden tot 300 kilometer per uur en een breedte van naar schatting 2 kilometer, heeft vernieling gezaaid in een voorstad van Oklahoma City, in het zuiden van de VS. Zeker een school, een ziekenhuis en honderden huizen raakten beschadigd in Moore, een stad van circa 55.000 inwoners. De tornado heeft volgens een nieuwe balans van de bevoegde wetsdokter al aan minstens 24 mensen het leven gekost.


Verblijft u momenteel in Oklahoma of kent u iemand die er verblijft? Laat het ons dan weten via hier@reageren.be. Vergeet zeker uw contactgegevens niet te vermelden.


In een lagere school in Moore, een voorstad van Oklahoma City, werden veel slachtoffers geteld. De school raakte zwaar beschadigd door winden van ongeveer 300 kilometer per uur, aldus berichten in de Amerikaanse media. In totaal raakten meer dan 300 huizen beschadigd.

De Amerikaanse president Barack Obama heeft de tornado intussen uitgeroepen tot een grote ramp. Het Witte Huis liet ook weten dat mensen en bedrijven federale steun en goedkope leningen kunnen krijgen om de schade te herstellen.

Weermannen klasseerden de tornado als een F5, het hoogste cijfer op de schaal die de schade meet.

Steun van Obama

De Amerikaanse president Barack Obama heeft de slachtoffers van de verwoestende tornado in Oklahoma snelle hulp beloofd. "De totale focus van onze natie is gericht op de dringende hulpverlening", zei Obama dinsdag in het Witte Huis in Washington. Moore, een voorstad van de metropool Oklahoma City, zal van de federale regering alles krijgen wat nodig is. Het hoofd van de rampenbestrijdingsdienst Fema is al ter plaatse. Hulpverleners uit heel het land zijn met hun werk begonnen.

De president benadrukte dat het juiste aantal dodelijke slachtoffers en de omvang van de schade nog niet duidelijk zijn. Vooral de bange kinderen uit de getroffen scholen hebben nu "liefde en aandacht" nodig, zei Obama.

Belga
Foto's Reuters