Nazaten stichter zinkfabrieken Overpelt-Fabriek op bezoek

Print

Nazaten stichter zinkfabrieken Overpelt-Fabriek op bezoek

Overpelt - Zaterdag bezochten de nazaten – 5de generatie - van de gebroeders Schulte, de grondleggers van de metaalfabrieken in Lommel (Joseph) en Overpelt (Wilhelm) Noord-Limburg. Aanleiding was de 100ste verjaardag van het overlijden van Wilhelm Schulte en de 125ste verjaardag van de stichting van de metallurgie in Overpelt-Fabriek, wat nu Nyrstar is. Tot 1888 bleef Overpelt hoofdzakelijk een landbouwgemeente. De komst van de metaalfabriek betekende de start van de industrialisatie van Noord-Limburg. Uiteindelijk bracht deze industrie de eerste welvaart in de regio en vormde ze de verre basis van het huidige bedrijfsleven.
Het bezoek van de familie Schulte begon in het gemeentehuis van Overpelt. Dan ging het naar Nyrstar (waar ook nog Umicore actief is), waar een bezoek gebracht werd aan de recent vernieuwde zinksmelterij. Ook de kerk van Overpelt-Fabriek, gebouwd door Wilhelm Schulte, werd bezocht. In het museum De Kolonie in Lommel, waar voorwerpen voor de zinkproductie tentoongesteld staan, kregen de bezoekers een filmvertoning van de zinkproductie en de zinkfabriek van Lommel. Via de tuinwijk van Overpelt-Fabriek (de vroegere arbeiderswijk) en de voormalige villa’s van de familie Schulte ging het naar Neerpelt. Daar werden bloemen gelegd aan het graf van Wilhelm Schulte.

Burgemeester Jaak Fransen van Overpelt: “Op het eind van de 19de eeuw was werkgelegenheid de belangrijkste reden om hier te komen wonen. Meer dan een eeuw later is dat in feite nog steeds het geval. 125 jaar industrie staat in Overpelt gelijk aan de ontwikkeling van de gemeente tot een hedendaagse leefgemeenschap, waar er nog veel werkgelegenheid vlak bij huis is, waar het aangenaam om wonen is en waar er een uitgebreid aanbod aan diensten is. 100 jaar na zijn overlijden mogen wij Wilhelm Schulte beschouwen als één van de grondleggers van dit moderne Overpelt.”

General Manager Fred Hornung van Nyrstar België: “125 jaar van ondernemen … dat is een krachtige prestatie en weinig bedrijven gegeven. En zowel in 1888 als de dag van vandaag zijn wij een fabriek die sterk verweven is met de buurt. Het merendeel zijn dan ook de omwonenden die bij ons werken en vaak al voor de derde generatie op rij! Ik wil ook benadrukken dat het langdurig welslagen van Nyrstar en haar voorgangers niet toe te schrijven is aan sterke installaties of processen, maar wel aan de inzet en de gedrevenheid van zij die hier werk(t)en. Zij maakten dat onze fabriek ook in minder goede tijden overeind bleef, en dat we nu zelfs met een sterk gemoderniseerde smelterij opereren, met een streng oog op veiligheid en het milieu. Ik kan mezelf alleen maar een trotse General Manager noemen, om Nyrstar langs deze mijlpaal in de geschiedenis van Overpelt te loodsen.”

Burgemeester Raf Drieskens van Neerpelt: “De nalatenschap van Wilhelm Schulte beslaat een breed gamma voor onze regio. De combinatie van industrie en sociale voorzieningen vormde een belangrijke katalysator om het Noorden van Limburg mee op de sociaal-industriële kaart te zetten. De woongelegenheden van de familie en de laatste rustplaats van Wilhelm Schulte vormen een dankbare blijvende band met dit stukje economische en sociale geschiedenis van onze gemeente en regio.”

Paul THEEUWEN

Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio