Visconti wint solo op de Galibier

Print
Visconti wint solo op de Galibier

Visconti wint solo op de Galibier

Giovanni Visconti (Movistar) heeft de 15e rit in de Giro met aankomst op de Galibier gewonnen. De drievoudige Italiaanse kampioen kwam in een sneeuwbui solo over de streep. De Colombiaan Carlos Betancur (AG2R-La Mondiale) werd tweede, Vicenzo Nibali blijft leider.

Tussen de sneeuwmuren en midden de sneeuwvlokken bleef Visconti als enige van zeven vluchters voorop. Van de tegenstanders van Nibali was niemand bereid of bekwaam de roze trui aan te vallen. Op uitzondering van de witte jongerentrui, die van Rafai Majka naar Carlos Betancur verhuisde, veranderde er dus niets.

De etappe naar de kruin van de Galibier, die een eerbetoon aan Marco Pantani moest zijn omdat hij vijftien jaar geleden op die plaats de basis voor zijn tourzege legde, werd uiteindelijk toch gereden ondanks alle onheilspellende voorspellingen. Niet volledig tot de top, maar wel tot op vier kilometer. Het peloton nam een kalme start, tot Stefano Pirazzi, Francesco Bongiorno, Robinson Chalapud, Pieter Weening, Giovanni Visconti, Matteo Rabottini en Miguel Angel Rubiano wegreden op de flanken van de Mont Cenis. De zeven trapten een voorgift van zes minuten bij elkaar en op de flanken van de Col du Télégraphe demarreerde Visconti. De anderen zagen hem niet meer terug.

Voor Visconti, drie keer Italiaans kampioen (2007, 2010, 2011), is het de eerste seizoenszege.

Belga