Gewichtsbeperking op wegen meer en meer genegeerd

Het aantal geregistreerde inbreuken op het maximaal toegelaten gewicht van voertuigen op wegen is in de periode 2008-2011 verdubbeld in België (van 2.773 tot 6.038). Dit blijkt uit het antwoord van staatssecretaris voor Mobiliteit Melchior Wathelet (cdH) op een schriftelijke vraag van senator Guido De Padt (Open Vld).

ikerremans

Heel wat steden en gemeenten worden bijna dagelijks geconfronteerd met de vaststelling dat zwaar vrachtvervoer toch over wegen met een gewichtsbeperking rijdt, zegt de senator zondag in een mededeling. Hij voegt eraan toe dat 85 procent van de overtredingen vastgesteld wordt in Vlaanderen. In het Vlaams gewest werden in 2011 5.171 overtredingen vastgesteld, tegen 1.858 in 2008, bijna een verdrievoudiging dus.

"Gps-systemen geven soms de kortste route aan zonder rekening te houden met bepaalde zones met gewichtsbeperking", aldus De Padt. Toch zijn er gps-systemen op de markt die speciaal werden ontworpen voor vrachtwagenchauffeurs. "Hiertoe is wel vereist dat de verkeerssituaties en verkeersborden op nauwkeurige wijze worden geïnventariseerd."

Staatssecretaris Wathelet stipt in zijn antwoord aan dat de stijging van het aantal vastgestelde overtredingen mede verklaard kan worden door de frequentere controles.

Foto JHS