thumbnail: null
thumbnail: null

"André Denys is het voorbeeld dat vriendschap in politiek bestaat"

In de Sint-Baafskathedraal in Gent vond zaterdagvoormiddag de begrafenis van de voormalige Oost-Vlaamse gouverneur André Denys plaats. Er was zeer veel volk en pers aanwezig. Al een halfuur voor de dienst stonden mensen buiten aan te schuiven op het Sint-Baafsplein. André Denys overleed op 65-jarige leeftijd na een lange strijd tegen longvlieskanker.

jrosquin

Aan beide kanten van de ingang van de Sint-Baafskathedraal lagen tientallen kransen en evenveel kaartjes werden aan de ingang afgegeven, als steun voor de familie die overigens iedereen begroette met betraande ogen. Naast hen stond de kist van hun dierbare om gezegend te worden door de aanwezigen.

Onder de aanwezigen waren ook tal van prominenten, waaronder vooral heel wat liberale politici. Zo daagden onder meer Guy Verhofstadt, Patrick Dewael en Open Vld-voorzitster Gwendolyn Rutten op. Daarnaast ook leden van de Vlaamse regering als minister-president Kris Peeters (CD&V), Geert Bourgeois (N-VA) en Philippe Muyters en Oost-Vlaams gouverneur Jan Briers. Ook sportfiguren als ex-wielrenner Johan Museeuw gaven present.

Religieuze dienst

Het was een zeer religieuze dienst. De lezingen werden afgewisseld door de hoge stemmen van een jongenskoor, begeleid door het orgel. Er werd vanuit de bijbelteksten een parallel getrokken met de oud-gouverneur. "Personen als André Denys brengen licht in het leven van velen. Zo'n mensen geven hoop, vertrouwen in de mensen en in de toekomst", luidde het.

Twee violisten van het ensemble 'Arion Kwartet' zorgden voor een serene sfeer in de koude kathedraal. Je kon een speld horen vallen in de tot achteraan gevulde Sint-Baafskathedraal. Aan de eind van het stuk bleef iedereen minutenlang stil tot wanneer Alexander Vercamer, eerste gedeputeerde van het provinciebestuur het podium betrad. "Zijn gedrevenheid en sterke persoonlijkheid waren een grote toevoeging voor de provincie. Hij slaagde erin dingen in beweging te zetten, ook wanneer het moeilijk was. Een bruggenbouwer, zeg maar. Hij wou Oost-Vlaanden absoluut op de kaart zetten. Iedereen weet bovendien ook dat Denys een groot sportliefhebber was. Door zijn toedoen is Oost-Vlaanderen uitgegroeid tot fietsprovincie. Hij was een warm en aangenaam man die middenin het volk stond. Zij eigen ronde van Oost-Vlaanderen bracht ons bij de 65 gemeenten. Het werd reeds gezegd: André Denys is het voorbeeld dat vriendschap in de politiek bestaat."

Na het gedicht van Olsenaar Paul Demets, winnaar Herman De Coninckprijs voor poëzie van 2012, nam journaliste Lisbeth Imbo het woord. "Geachte meneer de eregouverneur, beste André. Ik moet hem dringend eens een mailtje schrijven, dacht ik nog zondag. Maar ja, toen kwam de drukte van de wereld er weer tussen. Ik dacht dat ik nog even had, dat jij nog even had. Heel kwaad was ik toen ik dinsdag op de radio hoorde dat je overleden was. Anderhalf jaar geleden zijn we elkaar daar tegengekomen, op de radio. Ik wilde weten hoe het met je ging. Je kwam namelijk opnieuw wat meer in de aandacht. De herinnering en de warmte dat blijft. Verdomme André, waarom heb ik je nu niet gemaild?"

Tijdens het naar buiten dragen van de kist, wandelden de duidelijk zeer bedroede familieleden door de gangen van de Kathedraal. Ze werden gevolgd door heel wat politici van zowel de federale als Vlaamse regering. Uiteindelijk volgden de rest van de aanwezigen terwijl de klokken luidden.

Kaja Verbeke

Foto's: Belga

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer