Ziekenhuis van Artsen zonder Grenzen aangevallen in Zuid-Soedan

Print
Ziekenhuis van Artsen zonder Grenzen aangevallen in Zuid-Soedan

Ziekenhuis van Artsen zonder Grenzen aangevallen in Zuid-Soedan

Een ziekenhuis van Artsen Zonder Grenzen in het district Pibor, in de Zuid-Soedanese staat Jonglei, is vernield. Volgens de humanitaire medische organisatie gebeurde dat moedwillig opdat er geen patiënten meer verzorgd zouden kunnen worden.

Daardoor hebben 100.000 mensen die naar de brousse gevlucht zijn voor het conflict tussen het Zuid-Soedanese leger SPLA en de gewapende groep van rebellenleider David YauYau, geen toegang meer tot gezondheidszorg. Dat meldt AZG vrijdag in een persbericht. Tijdens het weekend van 11 en 12 mei werden ziekenhuisbedden en voorraden voedsel geplunderd in het ziekenhuis van Pibor. Er werd ook schade toegebracht aan de infrastructuur. Daardoor is het ziekenhuis buiten gebruik.

"Men heeft geprobeerd de voorraad geneesmiddelen te vernietigen door alles op de grond te gooien. Het ziekenhuis is geplunderd en zelfs de elektriciteitskabels zijn doorgeknipt en van de muren gerukt", zegt Richard Veerman, coördinator van AZG voor de hulpprojecten in Zuid-Soedan. Het ziekenhuis van Artsen Zonder Grenzen is het enige voor het hele district Pibor, het dichtstbijzijnde ziekenhuis ligt 150 kilometer verder. Tijdens de eerste drie maanden van 2013 werden al meer dan 3.000 patiënten behandeld in het ziekenhuis van Pibor. Meer dan 100 patiënten, onder wie ook soldaten van het SPLA, werden al geopereerd voor oorlogsverwondingen.

Het is de zesde keer op twee jaar tijd dat een gezondheidspost van AZG geplunderd en vernietigd wordt in Jonglei. Artsen Zonder Grenzen eist garanties van alle partijen in Jonglei dat haar medische teams ongehinderd naar Pibor kunnen terugkeren en er hulp kunnen bieden aan slachtoffers aan welke kant van het conflict dan ook.

Belga