Raad van State tikt geneesheren-inspecteurs Riziv op de vingers

Print
Raad van State tikt geneesheren-inspecteurs Riziv op de vingers

Raad van State tikt geneesheren-inspecteurs Riziv op de vingers

De Raad van State heeft een negatieve beoordeling gegeven over een controlemethode van Riziv-inspecteurs. Het Rijksinstituut voor Ziekte- en Invaliditeitsverzekering zou zich baseren op extrapolaties en niet op materiële feiten. Dat schrijft Le Soir.

Er wordt van de inspecteurs verwacht dat ze uit het patiëntenbestand een representatief staal halen. Vervolgens wordt een gedetailleerd overzicht met vastgestelde fouten of inbreuken doorgetrokken naar het volledige patiëntenbestand van de zorgverlener. Daarop baseert het Riziv zich om de boete te berekenen die de zorgverlener moet betalen.

"Geen materiële feiten"

In een zaak over fictieve tandheelkundige prestaties oordeelde de Raad Van State dat het Riziv in de fout ging door een eindbeoordeling te maken op basis van een staal van patiënten en zonder materiële feiten die behoorlijk vastgesteld werden.

Als ze de wet volgen, moeten geneesheren-inspecteurs alle patiënten van een zorgverlener horen. Onderzoeken zouden daardoor meerdere jaren in beslag kunnen nemen, terwijl zaken al na twee jaar kunnen verjaren.

MCe
Archieffoto