Vlaams Parlement wil snel actie rond Noord-Zuidverbinding

Print
Vlaams Parlement wil snel actie rond Noord-Zuidverbinding

Vlaams Parlement wil snel actie rond Noord-Zuidverbinding

De Vlaamse regering moet snel een initiatief nemen voor een snelle en rechtszekere realisatie van de omleidingsweg voor de Limburgse Noord-Zuidverbinding. Dat staat in een resolutie die het Vlaams Parlement woensdag heeft goedgekeurd.

Eind maart vernietigde de Raad van de State het gewestelijk ruimtelijk uitvoeringsplan en het plan-MER (Milieueffectenrapport) voor de nieuwe omleidingsweg van de Noord-Zuidverbinding in Houthalen-Helchteren wegens een procedurefout. Daarmee belandde het dossier van de Limburgse Noord-Zuidverbinding, dat al decennia aansleept, in een nieuwe impasse.

Herwerkt plan-MER

De Vlaamse regering onderzoekt hoe het nu verder moet. De regering liet al verstaan dat ze achter de keuze voor een omleidingsweg blijft staan, maar dat elke nieuwe beslissing juridisch sluitend moet zijn. Minister Hilde Crevits (foto) zei al dat er sowieso een herwerkt plan-MER moet komen, iets wat nog maanden kan duren.

Het Vlaams Parlement maant de regering nu aan tot spoed. In een resolutie, ingediend door meerderheidspartijen CD&V, sp.a en N-VA, wordt het project "van groot maatschappelijk en gewestelijk strategisch belang" genoemd. De resolutie vraagt de regering "zo spoedig mogelijk een gepast initiatief te nemen voor de rechtstreekse doorstart van de opgestarte procedures".

Daarnaast wordt de regering gevraagd "alle bestaande wettelijke mogelijkheden om te komen tot een versnelling van de besluitvorming maximaal te benutten om zo de aanleg van de Noord-Zuidverbinding te ondersteunen en/of te versnellen".

Oppositiepartij Open Vld onthield zich en noemde de resolutie overbodig en herhaalde de noodzaak van een nooddecreet om het dossier vlot te trekken. De partij onthield zich bij de stemming. Ook LDD onthield zich. Oppositiepartijen Vlaams Belang en Groen stemden tegen.

Belga

Foto: Belga
Hilde Crevits


Immo

Auto's in de kijker

Jobs in de regio