Treinramp - "Al wel bloed- en urinestalen onderzocht"

Print
Treinramp - "Al wel bloed- en urinestalen onderzocht"

Treinramp - Al wel bloed- en urinestalen onderzocht

Na de treinramp in Wetteren zijn wel al bloed- en urinestalen onderzocht van personen die met symptomen naar het ziekenhuis gebracht werden. Dat zegt Zeger Vermeulen, gezondheidsinspecteur van FOD Volksgezondheid en lid van de crisiscel in Wetteren.

Eerder werd gemeld dat er nog niet begonnen werd met het onderzoek op de bloedstalen die bij 1.700 inwoners uit Wetteren en omgeving na de treinramp genomen werden. Zolang het ministerie van Volksgezondheid geen onderzoeksmethode heeft vastgelegd, blijven de stalen onaangeroerd.

'Alle stalen bewaard'

"Er zijn wel stalen onderzocht in het kader van het behandelproces", reageert gezondheidsinspecteur Zeger Vermeulen. "Van de mensen die zich aangemeld hebben met klachten, zijn stalen onderzocht in het kader van diagnostiek en therapie." Het gaat om een deel van de bijna vierhonderd personen die naar het ziekenhuis werden gebracht voor controle of verzorging.

Het bewarend beslag van het parket van Dendermonde betekent uiteraard geen fysieke inbeslagname van de stalen, zegt Vermeulen. "Het beslag betekent dat alle stalen ingevroren en bewaard worden bij de laboratoria of bij de plaatsen waar ze afgenomen zijn. De bedoeling is dat ze, als het later nodig zou zijn, opnieuw kunnen bekeken worden. Het is niet nodig om alle stalen systematisch te laten onderzoeken, zeker niet als er geen klachten of symptomen zijn."

Belga

Foto: Belga

Lees ook: Parket legt bewarend beslag op alle bloed- en urinestalen